258 de participanţi, din zece judeţe
Concursul, organizat de Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, adresat deopotrivă elevilor din şcolile generale ale judeţului, precum şi celor din liceele de artă din întreaga ţară, a antrenat în acest an un număr de 258 de participanţi din zece judeţe.
Expoziţia, desfăşurată pe simezele „City Gallery”, a reunit tot atâtea lucrări (realizate în tehnici diverse), întrucât fiecare concurent a putut să participe cu câte o sigură lucrare.
Galeria, care dispune de un spaţiu de expunere de 230 mp (care la inaugurare a etalat 150 de lucrări aparţinând unui număr de 30 de artişti plastici profesionişti) a marcat acum un record atât la numărul de lucrări expuse, cât şi la cel al numărului de autori.
Aproape o treime din concurenţi au fost înscrişi pe listele de laureaţi
Juriul, alcătuit din profesorii şi artiştii plastici Iulian Asimionesei (preşedinte) şi Camelia Rusu-Sadovei, Puşa Pâslaru, Angela Pitariu-Bolnavu şi Lucia Puşcaşu (membri) a avut sarcina dificilă (pe lângă efectuarea panotării lucrărilor) de a desemna premianţii.
„Premii” simbolice, care au constat doar în diplome, dar care au fost acordate în exces pentru că aproape o treime din concurenţi (82 din 258) au fost înscrişi pe listele de laureaţi.
Din păcate, din numărul mare de concurenţi nu s-au aflat în galerie decât 10-12 copii, iar organizatorii nu au vernisat expoziţia şi nu au schiţat măcar o festivitate de premiere.
„Premiul presei” pentru Maria George din Bistriţa
Aşadar, pe categorii de vârstă, s-au acordat 13 premii I, 11 premii II, 13 premii III şi şapte menţiuni concurenţilor din grupa claselor V-VIII, patru premii I, şase premii II, şapte premii III şi cinci menţiuni, celor din clasele IX-X, şi şapte premii I, şase premii II, patru premii III şi şase menţiuni, concurenţilor din grupa claselor XI-XII.
Deoarece premianţii sunt atât de numeroşi, voi semnala doar un premiu special, „Premiul presei”, care, la sugestia subsemnatului, i-a revenit elevei Maria George, din clasa a X-a de la Liceul de Artă „Corneliu Baba” din Bistriţa (profesor îndrumător Adina Mocaniu), pentru o lucrare care, deşi nu se circumscrie întru-totul tematic (tema concursului a fost „Legendele neamului”) a fost apreciată atât pentru compoziţie, cât şi pentru siguranţa liniei care promite un viitor grafician.
Expoziţia poate fi vizionată pe parcursul a două săptămâni.