Licitaţia, la care au participat importanţi oameni de afaceri elveţieni, oameni politici şi colecţionari din lumea întreagă, a fost organizată la sfârşitul lunii martie, de Zonta Club International.
Pentru oul pictat de încondeietoarea din Bucovina, licitaţia a pornit de la suma de 200 franci elveţieni şi s-a vândut, în final, cu 1.680 franci elveţieni. La licitaţie au participat Rene Pasqual, preşedinta Zonta Club International şi Clotilde Ruegg, preşedinta Zonta Club Fribourg. Licitaţia s-a organizat cu scopul adunării de fonduri de către Zonta Club International pentru şcolarizarea femeilor fără posibilităţi materiale.
De şapte ani, „consacrată” în Elveţia
„Este al treilea an când expoziţia cu ouă decorate se organizează la Fribourg, eu participând şi la cele de la Geneva, Zurich şi Olten. Eu expun în Elveţia de şapte ani, participând şi la Wolfil, expoziţie internaţională ajunsă la a 25-a ediţie. Elveţienii nu oferă premii doar câtorva persoane, ci ei consideră că artiştii consacraţi la nivel internaţional au stiluri şi tehnici de lucru diferite, care sunt mai presus de orice premiu şi, astfel, doar invitaţia la o expoziţie internaţională organizată de mari artişti şi de guvernul elveţian constituie un premiu. Primarul oraşului Fribourg chiar a lansat ideea organizării la Fribourg a celui mai important Salon Internaţional de Ouă Decorate din lume, având în vedere faptul că anul acesta au participat artişti renumiţi din peste 20 ţări”, ne-a povestit Letiţia Orşivschi.
Ea s-a declarat foarte mulţumită că prin munca ei poate să aducă o bucurie unor persoane inteligente, dar fără posibilităţi materiale.
„Oul s-a licitat de grupuri de persoane, şi nu doar individual, ca să se poată strânge o sumă cât mai mare. A fost câştigat de un grup de familii, doamnele din grup fiind membre a Zonta Club”, ne-a mai spus încondeietoarea.
„Singurul artist român, recunoscut în muzeele din Europa”
Letiţia Orşivschi a împlinit în acest an zece ani de participare la saloanele internaţionale din Germania, prilej cu care a primit o diplomă de la muzeul din Sonnenbuhl.
„În Europa există doar două muzee ale oului: Sonnenbuhl - Germania şi Colomea - Ucraina. Muzeul din Germania este doar Muzeu Internaţional al Oului şi este singurul muzeu din lume care conferă calitatea de artist internaţional în decorarea ouălor. În diploma pe care am primit-o se menţionează faptul că sunt singurul artist român recunoscut la nivel internaţional. Ouăle decorate de mine se află atât în secţiunea ouălor tradiţionale, unde este prezentată România, dar şi în vitrina artiştilor internaţionali. De fapt, sunt singurul artist român prezent cu exponate în această vitrină”, ne-a povestit Letiţia Orşivschi.
Artista a deschis la Vama un Muzeu Internaţional al Oului, în care se găsesc ouă de pe toate continentele, cu vechime şi cu atestare.