„Ar putea să fie unul din cele mai mari centre de atracţie din estul Europei”
La evenimentul editorial, în cadrul căruia au fost lansate trei volume de excepţie editate sub egida Centrului de Cercetare, Conservare şi Restaurare Bucovina, eveniment la care prof. univ. dr. Ioan Opriş a participat ca invitat special alături de acad. Răzvan Theodorescu, odată cu aprecierile referitoare la „Catalogul colecţiei Romstorfer - Ceramica monumentală”, lucrare realizată de arheologul dr. Paraschiva-Victoria Batariuc, s-a ivit şi această sugestie.
Vorbind despre această carte, care prezintă un bogat repertoriu de piese ceramice monumentale din perioada medievală (plăci pavimentare, cahle, ceramică ornamentală - 267 de repere prezentate pe 46 de pagini ilustrate), Ioan Opriş (care, în calitate de secretar de stat, răspundea direct de patrimoniul cultural naţional) s-a referit şi la numeroasele vestigii din piatră (elemente decorative de la monumentele de arhitectură veche, ancadramente de uşi şi ferestre, coloane, capiteluri, pietre funerare sculptate...) care pot fi puse în valoare prin înfiinţarea unui lapidariu feudal, o colecţie de pietre mari sculptate, expuse într-un perimetru amenajat special.
„Cred că la Suceava este necesar un lapidariu, iar amenajarea unui asemenea complex, modern, ar putea să fie unul din cele mai mari centre de atracţie din Estul Europei”, a spus el.