Elena Udrea a parcurs expoziţia de la un capăt la celălalt
Deşi programat pentru ora 10:00, vernisajul, sau mai bine zis vizionarea lucrărilor, pentru că expoziţia a fost adusă în atenţia Elenei Udrea abia după prezentarea siglei turistice a Bucovinei şi premierea, în cadru festiv, a studentului sucevean care a realizat-o, a avut loc abia la ora 11:30.
Elena Udrea a parcurs expoziţia de la un capăt la celălalt împreună secretarul de stat Corneliu Popovici, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul Ioan Balan şi primarul municipiului, Ion Lungu, iar Constantin Severin le-a oferit explicaţii cu privire la fiecare lucrare.
Secvenţe din memoria urbei cu valoare de document
Expoziţia „Suceava mea arhetipală”, alcătuită din 20 de lucrări în ulei, recuperează secvenţe din memoria urbei.
Realizate după o serie de fotografii din vremea Bucovinei habsburgice şi din perioada interbelică, lucrările, în care artistul a utilizat o paletă cromatică redusă, au, în paralel cu valoarea artistică, valoare de document.
Sunt imagini care vizează cu precădere zona centrală a Sucevei (Biserica catolică Sf. Ioan Nepomuk, Hotelul „Langer”, Biserica Sf. Dumitru...), secvenţe nostalgice ale unui oraş de provincie.
Expoziţia va fi vernisată peste câteva zile la Oslo
Şase din cele 20 de lucrări sunt portrete realizate după tehnica fotografiilor puternic solarizate, în care, alături de chipul unui bătrân, al unei dame de consumaţie sau al unei măicuţe, îi recunoaştem pe actorul Jules Cazaban, pe George Enescu sau pe Maria Tănase, din anii în care aceştia şi-au legat numele de Suceava.
Expoziţia prezentată ieri în premieră la Suceava va fi vernisată peste câteva zile la galeria de arta „Dalype”, din Oslo, unde Constantin Severin, care a creat conceptul artistic de expresionism arhetipal, a fost invitat să expună.