La Casa Corpului Didactic (CCD) “George Tofan” Suceava s-a lansat, în penultima zi de Mărţişor, cartea de grafică “Respirând cu Nichita” a artistului plastic sucevean Mihai Pînzaru PIM.
O reverenţă, un semn de neuitare a poetului “Necuvintelor”
Cartea, care întregeşte seria albumelor de autor ale graficianului sucevean (serie începută cu un deceniu în urmă cu albumul “Pimochio”), cuprinde, într-o reproducere exemplară, ciclul de lucrări (realizate în anul 2005) dedicate poetului Nichita Stănescu, cu genericul “Respirând cu Nichita”.
Momentul lansării (cu o zi mai devreme de data de 31 martie, ziua de naştere a poetului “Necuvintelor”) a constituit un omagiu, o reverenţă, un semn de neuitare a celui care, aşa cum spune criticul literar Alex Ştefănescu “a şocat conştiinţa estetică a epocii scriind cu totul altfel decât se scrisese până atunci”.
“Un demers editorial care aduce bucurie în suflet pasionaţilor de poezie şi grafică”
“Respirând cu Nichita” este cea de-a doua carte de grafică semnată de Mihai Pînzaru PIM care apare la Editura “George Tofan”, editură prin care, aşa cum a remarcat la evenimentul lansării inspectorul general adjunct al IŞJ Suceava, Daniel Hrenciuc, “s-a diversificat paleta de activităţi a acestei instituţii”.
Ca şi albumul precedent intitulat “Grafică inspirată de poezia eminesciană”, cartea realizează, într-o formulă inedită, legătura dintre grafică şi poezie.
“O carte deosebită - aşa cum a subliniat prof. Traian Duminică, directorul CCD Suceava - un demers editorial al Editurii care aduce bucurie în suflet pasionaţilor de poezie şi grafică, de artă şi frumos”.
“S-o mângâiaţi cu ochii şi cu inima!”
PIM a mărturisit că “s-a dedulcit” la această editură (devenind chiar “un fel de agent al acesteia”) şi pentru faptul că aici există un colectiv inimos, capabil să realizeze lucrarea într-un timp record.
Pe de altă parte, PIM a accentuat asupra legăturii sale cu profesorii şi elevii, fiind şi el un “profesor debutant”, care predă cursuri de grafică la Şcoala Populară de Arte “Ion Irimescu”.
Recomandarea lui (cu precădere pentru elevii aflaţi în sală) privind această carte în care lucrările reproduse îmbină versurile lui Nichita Stănescu şi grafica simbolică a acestuia cu grafica sa personală, a fost: “S-o mângâiaţi cu ochii şi cu inima!”.