Timp de aproape două ore, copiii au lucrat la un ou demonstrativ, specific zonei pe care o reprezentau. Au fost prezenţi şi copii din regiunea Cernăuţi - Ucraina, care s-au arătat interesaţi de felul în care lucrează copiii români, regăsind elemente comune stilului de lucru, dat fiind faptul că la Paltinu, 95 la sută din populaţie este de etnie huţulă.
Cea mai mică participantă a fost Elena Bianca Başcu, în vârstă de doar cinci ani, care a ştiut să explice tehnica încondeierii ouălor şi care a primit şi premiu pentru costumul pe care l-a îmbrăcat. Prezent la Paltinu a fost şi un grup de copii de clasa I de la Vlădeni - Botoşani, care au învăţat să „scrie” ouă.
Juriul, a cărui preşedintă a fost Vera Romaniuc, directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina - Gura Humorului, a acordat doar premiile I şi II, pentru că „toţi copiii au lucrat foarte frumos”.
Premii speciale, diplome şi dulciuri
„De la an la an, numărul participanţilor a crescut, şi calitatea concursului este mai bună, iar „Oul închistrit” s-a transformat dintr-un concurs judeţean în unul interjudeţean” - a spus Vera Romaniuc.
Coordonatorul concursului a fost institutor Tudoriţa Huţuleac, care s-a arătat mulţumită de numărul mare de participanţi şi de calitatea lucrărilor. Au fost acordate premii speciale pentru debut în arta încondeierii ouălor, premii pentru cele mai frumoase şi autentice costume, dar şi pentru cel mai frumos mod de prezentare a mesei de lucru. Pentru efortul depus, copiii au fost răsplătiţi cu diplome şi dulciuri oferite de sponsori.
Concursul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Şcoala Vatra Moldoviţei şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina - Gura Humorului.