Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 mar 2009 - Anul XIV, nr. 70 (4056)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Amintiri din comunism – Ioan Pînzar

Fluxul memoriei

Dar să revin la strada 6 Noiembrie, unde a locuit deci câţiva ani Ene Ţurcanu, până după 1966, când încă negenialul şi marele cârmaci, stejarul din Scorniceşti, Nicolae Ceauşescu, l-a luat la Bucureşti. După câtva timp l-a pensionat, fiind considerat un bătrân bolşevic depăşit de revoluţiile pe care le pregătea secretarul general al PCR. Ignoranţa multor activişti bolşevici din anii 1950 a dus la păstrarea unor valori, a unor norme venite din capitalism. Dar existau şi activişti semidocţi imprevizibili.

 Lângă fosta biserică evanghelică a germanilor de la ieşirea din Iţcani erau fosta casă germană (şcoală), sediu atunci al raionului de partid Suceava, iar tot alături era sediul Gostatului, un fel de fermă agricolă comunistă de stat, cu mult pământ şi multe animale. Într-o zi acel activist căruia i-am uitat numele a mers la Gostat şi le-a cerut ing. Alecu Fediuc şi maistrului Temistocle Milici şi viitorului meu socru Adolf Ast să pregătească un tractor cu un lanţ lung şi să caute oameni care să se suie pe biserică şi să lege cu lanţul turla pentru a fi dărâmată. „E prea înaltă“ a spus activistul, cu înjurăturile ateiste de rigoare, „daţi-o jos!“. Cei trei i-au explicat îndelung că operaţiunea nu se poate face decât din stradă şi pot fi accidente. Trebuia să vină şi miliţia. După alte salve de înjurături, activistul a abandonat această operaţiune. Mai târziu a fost promovat la regiune. Biserica a fost preluată prin 1980 de ortodocşi şi funcţionează şi astăzi. Cam aşa conduceau atunci bolşevicii construirea socialismului şi distrugerea tuturor rămăşiţelor retrograde ale capitalismului.

De altfel, în acea perioadă a fost dărâmată şi o sinagogă, iar una a fost transformată în atelier de vulcanizare până prin 1985. Evreii care mai erau prin Suceava n-au protestat. N-au protestat nici când a fost distrusă o clădire solidă, frumoasă, vizavi de biserica Sf. Dumitru, sediul comunităţii. Dar românii au protestat când a fost dărâmată acea bijuterie arhitectonică, Casa Naţională, în 1971? Sigur că a pune problema protestului în acel timp e puţin exagerat. Îi mânca puşcăria pe toţi protestatarii. Ferească Dumnezeu să protesteze cineva la deciziile activiştilor de partid. Deveneai automat duşman al poporului, criminal şi bandit, lepădătură, agent al imperialismului american, aţâţător la război, coadă de topor precum Tito, trădător al cauzei proletariatului, tâmpit, nebun etc.

În 1950 încă nu se punea problema nebunilor. Toţi erau perfect sănătoşi, toţi duşmanii poporului, buni pentru condamnare la muncă silnică. Partidul atunci nu admitea duşmani ai poporului nebuni. Nu mergea ca în Ilf şi Petrov, să se interneze contabilul Berlaga la balamuc ca să poată striga „moarte bolşevicilor“. Dacă un nebun autentic de la Socola striga moarte comunismului era vindecat la canalul Dunăre-Marea Neagră. Mergea împreună cu doctorul care-l trata la nebuni. „Ce nebuni, tovarăşi, le scoatem noi nebunia din cap la bandiţi! La sfârâmat piatră!“ Prin acei ani, de altfel, puteau ajunge activişti nebuni autentici, dacă vorbeau încontinuu şi aveau dosar de cadre bun. Nu se cereau analize medicale ca acum. Atunci tot poporul român era sănătos tun.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fluxul memoriei.
 Vizualizări articol: 973 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Fluxul memoriei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei