Lucrări literare şi vizuale
Constituită anul trecut printr-un program care avea ca obiectiv tezaurizarea „moştenirii de umor şi haz a românilor de ieri, de azi şi de mâine”, cu convingerea că „poporul român va birui întotdeauna vitregiile sorţii prin înţelepciunea ce-i vine de la Dumnezeu şi prin pofta sa de a râde”, Banca de Umor din cadrul bibliotecii sucevene lansează provocarea de participare la concursul de creaţie cu genericul „Umor moca de criză”.
Ca şi la competiţia de anul trecut, intitulată „Scrieri şi reprezentări vizuale din Păcalia-City”, concursul din această primăvară se adresează în primul rând tuturor celor care au umor (dar şi celor fără umor, „pentru că pofta vine mâncând”) rugându-i să trimită, până la data de 31 martie a.c., pe adresa angela.furtună@gmail.com sau să depună la Biblioteca Bucovinei, lucrările literare (epigrame, catrene, poeme, nuvele, proză scurtă, anecdote, bancuri) sau vizuale (caricatură, filme, clipuri, publicitate, afişe, fotografii, desene etc.) care se circumscriu genericului manifestării.
Premii „constând în diplome, bătăi prieteneşti pe umăr şi şuturi amicale, iar banii, după”
Juriul concursului este format din scriitorii Angela Furtună şi Constantin Severin, omniprezentul grafician satiric Mihai Pînzaru PIM şi directorul bibliotecii, prof. Gabriel Cărăbuş.
La data de 1 aprilie a.c. se va desfăşura, începând cu ora 11:00, în Sala de Arte „Elena Greculesi” a bibliotecii sucevene, festivitatea de premiere a laureaţilor concursului.
Aşa cum ne spun organizatorii, „se vor acorda premii constând în diplome, periuţe, îmbrăţişări, ghionturi, bătăi prieteneşti pe umăr, şuturi amicale” şi se promit, pe parcursul desfăşurării festivităţii „surprize, antren, bârfă naţională, cancanuri”, iar „banii, după”.
„Maratonul Umorului” şi simpozionul „Românii, pe drumul de la umor la băşcălie”
Coordonatoarea programului „Umor moca de criză”, scriitoarea Angela Furtună, ne anunţă că va urma şi un „Maraton al Umorului”, care va cuprinde lecturi publice din autori celebri de literatură umoristică şi din textele premianţilor, şi un simpozion cu tema „Românii, pe drumul de la umor la băşcălie”.
O expoziţie de carte de divertisment, jocuri şi umor, momente de audiţie muzicală şi prezentare de video - clip - uri vizând arta comicului vor adăuga zilei de 1 aprilie o aură de spirit de glumă şi bună dispoziţie.
„Criza actuală - spune Angela Furtună - este înfruntată de <bobor> tot cu vechile sale arme naţionale, alea care încă nu au fost exportate în zone de conflict: beutura, tutunul, umorul, femeile, flecăreala comic - isteroidă de talk-show, hora cu ţâpurituri, crimele de la ora 5 şi <oţomania>. Şi uite aşa, românaşii faliţi o vor lua din nou de la capăt cu datoriile şi cu beleaua naţională până la adânci bătrâneţi, în veacul vecilor, fluierând a pagubă printre dinţi şi prăpădindu-se de râs. Fericit e cel ce râde la urmă”.