195 de ani de la naşterea bardului ucrainean
Manifestarea, organizată de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) - Ţinutul Bucovina, Primăria şi Consiliul Local al oraşului Siret şi Centrul Cultural din localitate (care reuneşte, sub coordonarea prof. Mihai Mihăiescu Aniuk, Casa de Cultură „Mihai Teliman”, Biblioteca „T. Ştefanelli” şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Primăriei Siret), a marcat împlinirea a 195 de ani de la naşterea bardului ucrainean.
Ca în fiecare an, luna martie este dedicată în Ucraina şi în toate comunităţile etnice ucrainene din lume omagierii Marelui Cobzar, personalitate culturală complexă a poporului ucrainean şi unul dintre cei mai însemnaţi reprezentanţi ai romantismului literar slav şi european.
Reprezentaţi diplomatici şi oaspeţi din Ucraina
Sala Casei de Cultură a devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori care au dorit să participe la spectacol.
Alături de organizatori, în frunte cu preşedintele UUR-Ţinutul Bucovina, prof. Ioan Bodnar, şi primarul oraşului Siret, ing. Adrian Popoiu, s-au aflat reprezentanţii diplomatici din cadrul Consulatului General al Ucrainei la Suceava, consulul general Yuriy Verbitskiy, consulul Vasily Nerovney şi viceconsulul Mihail Lienkov.
Au fost de asemenea prezenţi oaspeţi ucraineni din Cernăuţi, Lvov şi raionul Zastavna, precum şi delegaţi ai comunităţii ucrainene din judeţul Maramureş.
O punte de legătură refăcută după 95 de ani
Înainte de începerea spectacolului a fost vizionată expoziţia de acuarele a prof. Ioan Bodnar, expoziţie închinată, aşa cum a mărturisit autorul celor 25 de lucrări (peisaje şi flori), pictorului Taras Şevcenko.
Un gest deosebit a fost semnalat de către prof. univ. dr. Volodymir Antoficiuk, de la Universitatea de Stat „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, şi anume scoaterea de sub tipar, în traducere în limba ucraineană, după 95 de ani de la publicarea în limba germană (perioadă în care nu a mai fost reeditat) a volumului despre Taras Şevcenko scris de sireteanul Silvester Iaricevschi, fost primar al oraşului Siret.
„O punte de legătură”, aşa cum a subliniat el, refăcută după 95 de ani.
Un spectacol maraton care a durat patru ore
Spectacolul maraton, care a durat patru ore fără întrerupere, a adus pe scenă opt ansambluri şi grupuri vocal-instrumentale, între care unul din Ucraina. Au evoluat aşadar, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, membrii Ansamblului artistic „Cervona Kalena” din oraşul Zastavna, ansamblurile „Vocile Ronei” din Maramureş şi „Kolomeika” din Siret, fanfara locală „Armonia”, grupurile vocal-instrumentale „Strunele Negostinei”, „Bukovenka” din Bălcăuţi, „Veselka” din Văşcăuţi şi „Soacrele” din Suceava.
Un spectacol apreciat de public şi răsplătit îndelung cu aplauze.