Un mesaj cu rezonanţe străbune pentru...bucovinenii din Rio Negro
La un an de la expoziţia cu genericul „Bucovina, um belo jardim” („Bucovina, o frumoasă grădină”), organizată la Biblioteca Publică din Curitiba (vernisaj la care Radu Bercea a participat acceptând provocarea de a parcurge peste 11.000 de km cu avionul până în statul brazilian Parana) bunul său prieten prof. univ. Ayrton Goncalves Celestino, acum pensionar, dar care activează ca secretar cu probleme de cultură şi artă în cadrul administraţiei oraşului Rio Negro, l-a solicitat cu o nouă prezenţă pe simeze.
Ca şi la expoziţia precedentă, alături de lucrările lui Radu Bercea se vor afla şi câteva acuarele ale nedespărţitului său tovarăş de şevalet Ioan Bodnar.
Cele 25 de lucrări cu peisaje bucovinene nu vor fi doar o prezenţă europeană „exotică” în...exotismul oraşului brazilian, ci un mesaj cu rezonanţe străbune pentru...bucovinenii din Rio Negro.
Mesajul şi mirajul Bucovinei
Anul trecut, la solicitarea lui Ayrton Goncalves Celestino, Radu Bercea i-a trimis acestuia un set de acuarele, peisaje din Bucovina, cărora le-a alăturat şi câteva lucrări semnate de prietenul şi partenerul său de expoziţii, prof. Ioan Bodnar.
După puţin timp, a primit invitaţia de a pleca în Brazilia pentru a participa la vernisaj, iar Radu Bercea a dat curs invitaţiei, deşi era vorba de parcurgerea unei distanţă de cca. 11.000 km.
Sub egida Consulatului Onorific al României în statul Parana, a Bibliotecii Publice din Parana şi a Societăţii Culturale, Istorice şi Ştiinţifice din Rio Negro s-a organizat această expoziţie intitulată „Bucovina, um belo jardim”, la Biblioteca Publică din Curitiba, expoziţie care a avut un ecou deosebit.
Radu Bercea a donat cu acel prilej Bibliotecii Publice din Curitiba un ciclu de grafică satirică (44 de lucrări), pe care l-a realizat în perioada sejurului său brazilian, având ca temă „Omul şi cartea”.
*
Ca şi în expoziţia de anul trecut, peisajele în acuarelă ale celor doi artişti vor aduce din nou pe pământ brazilian mesajul şi mirajul Bucovinei.
Troiţă bucovineană pe pământ brazilian
În Rio Negro, statul Parana, există şi funcţionează Asociaţia Culturală a Germanilor din Bucovina al cărei fondator şi preşedinte de onoare este Ayrton Goncalves Celestino.
Ca urmaş al unei familii de germani din Bucovina, Ayrton Goncalves Celestino este semnatarul unui impresionant tom de 630 de pagini (intitulat „Os Bucovinos de Brasil”, apărut în anul 2002), care cuprinde istoria germanilor bucovineni, care au emigrat şi s-au stabilit pe pământ brazilian, pământ care i-a adoptat şi pe care continuă să-şi păstreze şi astăzi tradiţiile.
Prietenia lui cu Radu Bercea s-a legat cu 15 ani în urmă, la Gura Humorului, când Ayrton Goncalves Celestino a venit pentru prima oară în România pentru a vedea locurile din care au plecat primele valuri de emigranţi (din anii 1887-1888), între care s-au aflat şi străbunicii săi.
De atunci relaţia de prietenie continuă, iar pictorul Radu Bercea a devenit un nume cunoscut în Rio Negro, întrucât este autorul proiectului unei troiţe pe care urmaşii germanilor bucovineni de acolo au realizat-o şi au ridicat-o în anul 1995 în „Piaţa Bucovina”.