Rodul unei activităţi concertate
Organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de către instituţia de carte judeţeană şi Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, manifestarea circumscrisă acestui generic a fost rodul unei activităţi concertate, a colaborării dintre Catedra de istorie şi Catedra de desen din cadrul colegiului sucevean.
Pornind de la un curs intitulat „Statutul femeii în secolul XX”, profesorii de istorie Victoriţa Baran, Eugenia Fărcuţ, Elena Ani, Ovidiu Ciocan şi profesoara de desen Simona Mera, cu sprijinul bibliotecarelor Lăcrămioara Andrei şi Anda Muntean, au conturat programul acestei manifestări care a antrenat deopotrivă cadre didactice şi elevi ai colegiului.
O prezentare documentată, susţinută de proiecţie cu text şi imagini
Manifestarea a debutat cu prezentarea de către elevi a unui număr de zece personalităţi feminine: Regina Maria, Martha Bibescu, Ana Aslan, Hortensia Papadat - Bengescu, Monica Lovinescu, Smaranda Brăescu, Elena Ghica (Dora d’Istria), Lucia Sturdza - Bulandra, Hariclea Darclee şi Nadia Comăneci.
O prezentare documentată, susţinută de proiecţie cu text şi imagini, cu accente biografice care subliniau rolul social şi activitatea fiecăreia dintre ele.
Celălalt segment al manifestării a fost asigurat de expoziţia-concurs de desene şi grafică intitulată „Tendinţe din moda feminină, în creion şi culoare”, dublată de o mini-expoziţie de fotografii vechi, care prezintă femeia în diverse ipostaze.
Premii pentru desen şi grafică vestimentară
Expoziţia poate fi apreciată ca o demonstraţie a interesului pentru o activitate extracurriculară, cursul de design vestimentar susţinut de prof. Simona Mera, o activitate, aşa cum a subliniat prof. Victoriţa Baran, prin care, nu de puţine ori, „elevii îşi găsesc drumul în viaţă”.
Cele 60 de desene realizate de un număr de 38 de elevi conturează moda feminină privită istoric, retrospectiv, dar şi în contemporaneitate, cu tendinţele ei.
Lucrările au fost analizate de un juriu din cadrul bibliotecii sucevene şi premiate.
Premiile, constând în diplome şi cărţi, au fost oferite elevilor Diana Grigoriu, cl. a VIII-a (Premiul I), Georgiana Chimiec şi Daniel Vizeteu, ambii din cl. a X-a (Premiul II) şi Mihaela Matei, cl. a XII- a (Premiul III).