Festivalul se va desfăşura în fiecare an într-un alt oraş din Bucovina
Aşa cum am aflat de la iniţiatorul festivalului, scriitorul Ion Drăguşanul, este vorba de a doua ediţie a Festivalului „La Suceava, în Cetate”, ediţie care are însă un generic specific care evidenţiază noua locaţie.
Festivalul, conceput ca o manifestare artistică şi culturală care se adresează grupurilor şi interpreţilor individuali de muzică folk din întreaga ţară, va fi organizat în fiecare an într-un alt oraş bucovinean, „cetatea” din generic (vers care-i aparţine poetului T. Robeanu) vizând de fapt întreaga Bucovină.
Ediţia din acest an a festivalului, care urmăreşte descoperirea şi promovarea de noi talente în creaţia şi interpretarea muzicii folk, se va desfăşura la Vatra Dornei, în intervalul 19-21 iunie 2009, sub titulatura „Menestreli, în munţii Dorunei”.
Două secţiuni: „Concurs” şi „Gala laureaţilor”
Festivalul, organizat de Consiliul Judeţean Suceava prin intermediul instituţiilor culturale subordonate, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Suceava şi Complexul Muzeal Bucovina, are ca parteneri, pentru ediţia 2009, Primăria şi Consiliul Local Vatra Dornei, Casa de Cultură „Platon Pardău” şi beneficiază de sprijinul unor firme din oraşul de sub Giumalău şi Ouşor, firme ale căror nume se va regăsi pe afişele manifestării.
Festivalul, care se va desfăşura pe esplanada din centrul oraşului, va avea două secţiuni: o secţiune “Concurs “, programată pentru zilele de 19 şi 20 iunie a.c. şi secţiunea “Gala laureaţilor”, din data de 21 iunie 2009.
În toate cele trei seri ale festivalului vor avea loc recitaluri susţinute de nume consacrate ale muzicii folk.
Premii tentante
Organizatorii propun participanţilor premii tentante.
Premiul I (Trofeul Bucovinei) este de 1.200 lei. Se vor acorda două premii de interpretare (pentru solist şi pentru grup) de câte 1.000 lei, un premiu de măiestrie instrumentală de 700 lei, un premiu de creaţie (muzică şi text) de 700 lei şi un premiu de popularitate de 400 lei.
Fiecare participant în concurs va primi o diplomă de participare.
Valoarea anunţată a premiilor este cea efectivă, care rezultă după aplicarea coeficientului de impozitare.
În funcţie de situaţia concretă, juriul va putea să redistribuie premiile, în cadrul sumelor totale alocate.
Vârsta minimă de participare: 15 ani
Festivalul-concurs „Menestreli, în munţii Dorunei” se adresează tuturor iubitorilor de muzică folk cu calităţi componistice şi interpretative, cu vârsta minimă de 15 ani.
Participarea poate să fie individuală sau în grup (maxim 3 persoane).
Potrivit „Regulamentului festivalului”, ordinea intrării în concurs se va decide prin tragere la sorţi.
Concurenţii vor respecta întocmai precizările organizatorilor cu privire la intrarea în concurs şi la repetiţii, iar clasamentul se va realiza pe baza notelor acordate de juriu.
Juriul are în componenţa sa personalităţi ale muzicii de gen, redactori radio, TV, personalităţi culturale locale.
Clasamentele finale vor fi confidenţiale şi vor fi făcute publice numai pe scena „Galei laureaţilor”.
Condiţii de participare
În vederea participării, cei interesaţi vor trimite, până la data de 15 mai a.c., pe adresa CJCPCT Suceava, str. Universităţii, nr. 48, sau pe adresele e-mail: culturatraditionala@suceava.astral.ro şi ion.dragusanul@gmail.com, următoarele:
Fişa de înscriere (procurată de la instituţiile organizatoare) completată conform cerinţelor; CV-ul de prezentare a solistului sau a grupului;
repertoriul ales, compus din două piese (compoziţii proprii), cu textele anexate, precizându-se titlul, autorul (text şi muzică) şi durata fiecărui cântec; un CD cuprinzând piesele propuse pentru concurs (sau mp3 pe e-mail la adresa indicată); copie după cartea de identitate; număr de telefon mobil şi adresa e-mail.
Concurenţilor li se asigură cazarea, masa şi cheltuielile de transport
Pe baza materialului audio primit, un juriu local va preselecta concurenţii (în zilele de 14 mai a.c., orele 10:00-14:00, la Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei şi, respectiv, 15 mai a.c., orele 10:00-14:00, la sediul CJCPCT Suceava).
Concurenţilor admişi li se va comunica telefonic rezultatul preselecţiei, până la data de 10 iunie 2009.
Prezenţa concurenţilor confirmaţi se va face în ziua de 19 iunie a.c., cel târziu ora 15:00, la Vatra Dornei (Gara Centrală sau Casa de Cultură „Platon Pardău”, aflată în vecinătatea Gării).
Tuturor concurenţilor li se vor asigura condiţii de masă pentru zilele de concurs, cazare pentru trei nopţi şi cheltuielile de transport tur şi retur.
*
Informaţii suplimentare pot fi obţinute prin telefon, la numărul 0745-587.741 sau e-mail ion.dragusanul@gmail.com, direct de la iniţiatorul festivalului.