O cronică în alb-negru a conflictului transnistrean
Expoziţia reproduce selectiv imagini din albumul realizat de Tudor Iovu (cu o prefaţă de Ion Hadârcă), fotoreporter prezent în linia întâi în perioada conflictului transnistrean, o cronică în alb-negru a momentelor tragice din anul 1992.
De fapt expoziţia, aşa cum am aflat de la Alexei Munteanu, vicepreşedinte al GIRB (masterand anul I Managementul şi Administrarea Afacerilor la universitatea suceveană) marchează împlinirea a 17 ani de la declanşarea (la data de 2 martie 1992, în oraşul Dubăsari) a conflictului de pe teritoriul Republicii Moldova.
Fotografiile, prezentate în formă listată (singura modalitate prin care GIRB, care nu dispune de fonduri, a putut să realizeze expoziţia), confruntă privitorul cu scene unice, „instantanee, momente şi întâmplări inedite”, aşa cum a remarcat conf. univ. dr. Ionel Corjân.
O manifestare pentru trezirea conştiinţei în solidarizarea cu fraţii noştri vorbitori de limbă română
Contextul istoric, declanşarea şi evoluţia conflictului, precum şi încercările de soluţionare, au fost prezentate de conf. univ. dr. Mihai Lazăr, care a accentuat implicarea „Marelui Urs” (Rusia) în crearea Republicii Transnistria, nerecunoscută (cu excepţia Rusiei) de nici o ţară din lume.
Din punct de vedere imagologic, după cum a subliniat Ionel Corjân (care a atras atenţia celor prezenţi asupra cocardei de doliu de pe pieptul studentei Oxana Greadcenco, redactorul şef al publicaţiei periodice „Basarabia” editată la Suceava de GIRB) sunt de reţinut, din imaginile prezentate, expresiile de comunicare non-verbală, „gesturile şi chipurile” oamenilor implicaţi în conflict, „simboluri ale durerii şi încrâncenării”.
O expoziţie care readuce în prim-plan existenţa unui nod de tensiune în spaţiul est-european, pe teritoriul Republicii Moldova, unde este cantonată (în aşa numita Republică Transnistria) o impresionantă forţă armată rusă.
O manifestare pentru trezirea conştiinţei în solidarizarea cu fraţii noştri vorbitori de limbă română.