Acţiunile culturale de pe 27 februarie, zi în care maestrul Ion Irimescu ar fi împlinit 106 ani, au fost şi un omagiu adus marelui artist, mai ales că Şcoala Populară de Arte îi poartă numele.
Înainte de vernisarea expoziţiei, preotul Lucian Tablan Popescu a oficiat o slujbă de pomenire pentru maestrul Ion Irimescu, după care criticul de artă Valentin Ciucă a vorbit despre personalitatea marelui artist.
„Pentru toţi cei care l-au cunoscut, tineri şi vârstnici, artişti sau doar iubitori de artă, prezenţa sa în cetate avea civismul exemplar al celui care nu şi-a uitat nicicând obârşiile, conştient că aparţine unui neam dăruit de Dumnezeu cu harul creaţiei”, a spus criticul de artă Valentin Ciucă, completând el că „cei care l-au cunoscut nu l-ar putea uita vreodată, deoarece himerele sale s-au transfigurat în opere destinate neuitării şi permanentelor asocieri cui ideea de valoare”.
„Acţiune fertilă a Şcolii de Arte sucevene”
Criticul artă Valentin Ciucă a făcut referire şi la cea de-a II a ediţie a concursului naţional de artă plastică. La această ediţie au fost trimise 100 de lucrări, realizate de 42 de pictori, graficieni şi sculptori, din 16 şcoli populare de arte din ţară.
„Experienţele anterioare au validat o opţiune fertilă a Şcolii de Artă sucevene, au confirmat faptul că statornicia unor proiecte generoase confirmă profesionalismul şi atestă rigoarea exigenţelor estetice. Aşadar, cu gândul la Ion Irimescu, ne bucurăm să-i asociem, la aniversare, numele cu ideea de creativitate românească, acces la sfera valorilor şi rolul extrem de necesar al Şcolii Populare de Arte în contextul conceptului de educaţie permanentă şi împlinire umană prin frumos”, a spus criticul Valentin Ciucă.
Iubitorii de frumos a avut posibilitatea să admire lucrările premiate la cea de-a II a ediţie a concursului naţional de artă plastică, expuse în holul Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, dar şi alte lucrări: pictură, sculptură, grafică, care au intrat în concurs.
La secţiunea pictură, premiul I a fost obţinut de Angelica Mirela Pagu, Şcoala de Arte Iaşi, cu lucrarea „Peisaj”. Premiul I la secţiunea de grafică i-a revenit Ioanei Miron – Şcoala de Arte Botoşani, cu lucrarea „Teatru şi poezie”. Adriana Elena Balea, de la Şcoala de Arte Cluj Napoca, a câştigat premiul I la secţiunea sculptură.