O expoziţie dedicată zilelor de Mărţişor
Cu genericul „Emoţii de primăvară”, expoziţia, dedicată zilelor de Mărţişor, prezintă publicului un număr de 47 de lucrări în ulei, cu precădere tablouri cu flori, o desfăşurare cromatică de delicateţe vegetală.
Manifestarea, la care au participat salariaţii inspectoratului în frunte cu comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, marchează cea de-a doua prezenţă pe simezele sucevene a artistului fălticenean.
Geo Ungureanu, mesagerul unui limbaj plastic amalgamat, care se sustrage oricăror încercări de a-l turna în tipare, revine acum după expoziţia organizată vara trecută la Galeria „Bucovina” din holul central al Palatului Administrativ.
De aceea, la vernisaj a participat şi prof. Ioan Bodnar, cel care a „năşit” ambele spaţii de expunere.
Un autodidact
Geo Ungureanu, un artist care trăieşte exclusiv din pictură, un creator care glisează între cele două registre de expresie plastică, figurativ şi abstract, este un magician al culorii care ştie să capteze ochiul privitorului.
Un adevărat personaj de roman care, cu patru decenii în urmă, a plecat de acasă (din satul Pocoleni), ca cel mai mare din cei nouă fraţi, încălţat cu opinci şi îmbrăcat cu suman, ca să-şi caute norocul în lume.
La vârsta de 14 ani a văzut pentru prima oară, în târgul Fălticeniului, vopselele unui pictor de firme şi, fascinat de culoare, fără să aibă vreun îndrumător, şi fără să urmeze şcoli de profil, şi-a croit singur destinul de pictor ca autodidact.
„Îmi place pictura spontană, nu aia gâdilată”
A învăţat să picteze încercând mai întâi să facă reproduceri după lucrările altor artişti şi, treptat, lăsându-se în voia pasiunii de creator, şi-a format o manieră personală de expresie plastică impunându-şi propriile teme şi motive artistice.
Preferând suprafeţele generoase, pe care le nutreşte puternic cu culoare (ceea ce conferă lucrărilor sale o tridimensionalitate palpabilă), Geo Ungureanu spune în graiul său neaoş, de moldovean, că îi place „pictura spontană, nu aia gâdilată”, ceea ce înseamnă că izbucnirile sale cromatice nu sunt niciodată premeditate.