joi, 19 feb 2009 - Anul XIV, nr. 40 (4026)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Biblioteca Bucovinei

Comemorare George Lowendal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” au organizat ieri, în Sala de Artă „Elena Greculesi” a bibliotecii sucevene, o manifestare dedicată „pictorului Bucovinei”, George baron Lowendal (1897-1964).

 

Un „zugrav al sufletului”

Organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava, manifestarea a fost un omagiu adus la moment comemorativ (ieri s-au împlinit 45 de ani de la moartea lui George Lowendal) unei personalităţi deosebit de complexe (artist plastic, actor, regizor, maestru de balet, director de scenă...), care a excelat în pictură ca portretist, fiind apreciat ca un „zugrav al sufletului”.

Manifestarea, la care au participat cu precădere elevi ai Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”, şi-a propus, aşa cum a subliniat în cuvântul de deschidere Maria Luchian, şeful secţiei de artă din cadrul bibliotecii sucevene, să prezinte viaţa şi opera unui artist de geniu, „un mărturisitor - după cum a precizat prof. Camelia Rusu Sadovei - al vremurilor, oamenilor şi locurilor” care i-au marcat existenţa.

 

O oră de istoria artelor

Cu o biografie de personaj de roman, baronul George Lowendal, născut la Sankt  Petersburg şi instruit la Academia de Arte din capitala ţarilor, a ajuns să fie, în anii 1950-1957, profesor universitar la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.

Paşii l-au purtat şi prin Bucovina, iar chipurile de ţărani pictate de el sunt, aşa cum reliefează criticul de artă Valentin Ciucă, „expresii monumentale şi definitive ale nobleţei trudei”.

Un pictor despre care Constantin Severin, care şi-a intitulat expozeul „George Lowendal, un Leonardo al Bucovinei” (pentru că a fost un renascentist prin preocupări), a spus că „ar trebui să beneficieze de o promovare specială din partea statului român”.

A fost o oră de curs de istoria artelor susţinută cu imagini video, un nou prilej pentru a ne reaminti de George Lowendal, după gestul editorial al lui Ion Drăguşanul, care, la finele lunii ianuarie a.c., l-a readus în atenţie prin scrierile unor mărturisitori în volumul „Pictori şi sculptori din Bucovina”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comemorare George Lowendal.
 Vizualizări articol: 1437 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Comemorare George Lowendal4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei