Un „zugrav al sufletului”
Organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava, manifestarea a fost un omagiu adus la moment comemorativ (ieri s-au împlinit 45 de ani de la moartea lui George Lowendal) unei personalităţi deosebit de complexe (artist plastic, actor, regizor, maestru de balet, director de scenă...), care a excelat în pictură ca portretist, fiind apreciat ca un „zugrav al sufletului”.
Manifestarea, la care au participat cu precădere elevi ai Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”, şi-a propus, aşa cum a subliniat în cuvântul de deschidere Maria Luchian, şeful secţiei de artă din cadrul bibliotecii sucevene, să prezinte viaţa şi opera unui artist de geniu, „un mărturisitor - după cum a precizat prof. Camelia Rusu Sadovei - al vremurilor, oamenilor şi locurilor” care i-au marcat existenţa.
O oră de istoria artelor
Cu o biografie de personaj de roman, baronul George Lowendal, născut la Sankt Petersburg şi instruit la Academia de Arte din capitala ţarilor, a ajuns să fie, în anii 1950-1957, profesor universitar la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.
Paşii l-au purtat şi prin Bucovina, iar chipurile de ţărani pictate de el sunt, aşa cum reliefează criticul de artă Valentin Ciucă, „expresii monumentale şi definitive ale nobleţei trudei”.
Un pictor despre care Constantin Severin, care şi-a intitulat expozeul „George Lowendal, un Leonardo al Bucovinei” (pentru că a fost un renascentist prin preocupări), a spus că „ar trebui să beneficieze de o promovare specială din partea statului român”.
A fost o oră de curs de istoria artelor susţinută cu imagini video, un nou prilej pentru a ne reaminti de George Lowendal, după gestul editorial al lui Ion Drăguşanul, care, la finele lunii ianuarie a.c., l-a readus în atenţie prin scrierile unor mărturisitori în volumul „Pictori şi sculptori din Bucovina”.