Este vorba de monografia intitulată „Un veac de muzică corală în Ţara de Sus”, care poartă semnătura preotului Nicolae Pentelescu, o impresionantă lucrare documentară, în care textul şi fotografiile comentate se desfăşoară pe filele negre (format A4) a nu mai puţin de 15 albume.
15 albume, 32 de caiete cu însemnări, filme fotografice şi corespondenţă
Donaţia Nicolae Pentelescu de la „Fondul Bucovina” din cadrul bibliotecii sucevene (donaţie în care se află, în manuscris, albumele „Însoţirea cizmarilor români din Suceava”, lucrare monografică de o deosebită importanţă pentru istoria breslelor meşteşugăreşti şi a activităţii cooperatiste din Bucovina) cuprinde şi aceste 15 albume, 32 de caiete cu însemnări, câteva mape cu filme (clişee) fotografice developate, precum şi corespondenţa purtată de autor în documentarea pentru elaborarea lucrării.
Albumele numerotate, care alcătuiesc această lucrare la care preotul s-a ostenit câteva decenii, urmăresc, aşa cum aflăm din „Cuprins”, câteva capitole cu ilustraţiile aferente: „Viaţa corală în Bucovina”, „Coruri şcolare şi studenţeşti”, „Coruri ale românilor şi societăţile muzicale”, „Coruri ţărăneşti şi meşteşugăreşti” - şi, ca extensie, în afara perimetrului bucovinean - „Coruri din zonele Fălticeni, Botoşani şi Dorohoi”.
„Vie amintire şi recunoştinţă compozitorilor, dirijorilor şi coriştilor formaţi pe plaiurile Bucovinei”
Primul album al seriei este datat în anul 1977. Scrisul artistic pe filele de carton negru (realizat cu „tuş alb de Canada”) îi aparţine preotului Vasile Onică. Lucrarea, aşa cum este consemnat, a fost realizată „cu gândirea de a păstra o vie amintire şi recunoştinţă compozitorilor, dirijorilor şi coriştilor formaţi pe plaiurile Bucovinei” şi face referire la corurile bisericeşti şi laice prezentate „în fotografii care oglindesc puternic trăirea religioasă şi naţională a poporului român din Ţara de Sus a Moldovei şi manifestările culturale de-a lungul unui secol”.
Albumele „inserează în mod cronologic data fondării corurilor, numele fondatorilor şi dirijorilor formaţiilor corale - însoţite de fotografii - precum şi repertoriul interpretat de fiecare cor”, cu nota că materialul documentar informativ a fost „cules din cronicile parohiale, presa vremii, afişele concertelor, însemnările unor foşti dirijori” completate cu „crâmpeie de amintiri personale”.
Cu speranţa că va vedea lucrarea publicată
Din corespondenţa părintelui Pentelescu purtată cu prof. Vasile D. Nicolescu din Bucureşti aflăm că acesta din urmă a informat Uniunea Compozitorilor despre redactarea lucrării.
Într-o altă scrisoare (din anul 1980) profesorul îl anunţă pe autor că „s-a hotărât tipărirea” şi îi propune să retragă exemplarul depus la Mitropolie pentru a-l trimite, spre publicare, Editurii Muzicale a Uniunii Compozitorilor Români.
O notificare dintr-o altă lucrare a părintelui Nicolae Pentelescu (scriere rămasă de asemenea în manuscris, monografia „Satul Voloca pe Derelui - Judeţul Cernăuţi”, cca. 300 de pagini dactilografiate cu numeroase fotografii), în care, ca fiu al satului, preotul îşi prezintă datele biografice, confirmă faptul că un exemplar al lucrării „Un veac de muzică corală în Ţara de Sus” a fost trimis Editurii Muzicale.
Părintele a trăit cât i-a îngăduit Dumnezeu cu speranţa că va vedea lucrarea publicată.
Din păcate această speranţă nu s-a împlinit şi, ca urmare a propriei dorinţe, după trecerea la cele veşnice, în anul 1994, scrierile sale au ajuns în „Fondul Bucovina”.
Preotul Nicolae Pentelescu, un cercetător al istoriei bisericii şi vieţii culturale din Bucovina
Nicolae Pentelescu s-a născut la data de 14 octombrie 1906 în localitatea Voloca pe Derelui (în partea detrunchiată a Bucovinei) şi a decedat la data de 28 iulie 1994 la Târgu Mureş.
A făcut studiile liceale la Liceul „Aron Pumnul” din Cernăuţi (1920-1924) şi la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Coţmani (1925-1928), după care a urmat Facultatea de Teologie din Cernăuţi.
A fost hirotonit în anul 1932 de către mitropolitul Bucovinei, Nectarie Cotlarciuc, şi a slujit ca preot la Crasna - Storojineţ, Arbore, Iacobeni, Câmpulung Moldovenesc, iar între anii 1956-1990 la Biserica Sf. Dumitru din Suceava.
A efectuat cercetări cu privire la istoria bisericii şi la viaţa culturală din Bucovina şi a fost un neobosit organizator şi dirijor de coruri laice şi bisericeşti.
Ampla sa lucrare monografică „Un veac de muzică corală în Ţara de Sus”, rămasă în manuscris, este, aşa cum singur o caracterizează, „o frescă a muzicii corale din Bucovina” şi „un adevărat jurnal în imagini”.
Album cu fotografii din anii 1885-1985
Unul dintre albume, care vizează mai puţin activitatea corală din Bucovina, dar care conţine informaţii foarte preţioase, poartă genericul „Album cu fotografii din anii 1885-1985 întocmit de preotul Nicolae Pentelescu, parohul Bisericii Sf. Dumitru din Suceava”.
Albumul, care se deschide cu fotografiile (alb-negru) ale pisaniei cioplite în piatră de deasupra intrării în Biserica Sf. Dumitru şi a stemei Moldovei de pe turnul clopotniţă (Turnul Lăpuşneanu) prezintă, între altele, imagini fotografice ale foii de titlu a inventarului bisericii din anul 1792, schiţe grafice şi fotografii din diverse unghiuri ale bisericii vizând lucrările de întreţinere şi consolidare efectuate în anii 1949 (când a fost dezvelită turla), 1958 şi restaurarea turnului clopotniţă din anul 1972.
Albumul conţine şi fotografiile altor biserici dar şi o imagine a Cetăţii de Scaun din data de 17 august 1916 sau o fotografie de la festivitatea de punere a pietrei de fundaţie a Casei Naţionale din Suceava.