„Piersicii Bucovinei se vor muta într-o carte”
Şi nu doar pentru că Florin Piersic a împlinit recent (pe data de 27 ianuarie) vârsta de 73 de ani ar fi constituit un bun prilej pentru publicarea fotografiei sale pe coperta revistei, ci şi dintr-un alt motiv, mult mai profund, ni-l aduce Ion Drăguşanul, în prim plan, pe actorul „descheiat la suflet”, şi anume, pentru că, aşa cum aflăm din titlul articolului de deschidere, „Piersicii Bucovinei se vor muta într-o carte”.
O carte dedicată memoriei bucovineanului Ştefan Piersic, tatăl actorului, de la naşterea căruia, tot într-un 27, dar decembrie a.c., se vor împlini 110 ani.
În demersul său de recuperare culturală a valorilor Bucovinei, Ion Drăguşanul (căruia i-aş aminti în acest context doar volumul „Mărturisitorii - O istorie a scrisului bucovinean”), permanent aplecat asupra vechilor gazete bucovinene, l-a scos din colbul uitării şi pe Ştefan Piersic, care „a scris ca nimeni altul despre ţăranul bucovinean, dar şi despre dramele refugiaţilor” din această provincie parţial detrunchiată de ţară.
„Cu finanţare integrală din partea lui Ştefan Piersic”
Născut la Corlata, cu studii gimnaziale la Suceava şi universitare la Bucureşti, medicul veterinar militar Ştefan Piersic, care a înfiinţat în timpul studenţiei Cercul Studenţilor Bucovineni din capitală, a activat ca membru în Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina şi în Societatea Scriitorilor Bucovineni.
Şi-ar fi de ajuns, pentru a-i cinsti memoria de bucovinean, să spunem doar că, atunci când apare, în anul 1934 (sub autoritatea morală a lui Iancu Nistor), „Revista Bucovinenilor”, aceasta s-a făcut „cu finanţare integrală din partea lui Ştefan Piersic”.
„Răsplătit” de comunişti cu arestarea şi internarea într-o colonie de muncă din Dobrogea, pentru că scrisese în gazelele bucovinene despre „tragedia, dar şi despre demnitatea oamenilor din acest nord de ţară românească”, Ştefan Piersic nu a mai publicat nimic de când a fost eliberat (vara anului 1954), până când a închis ochii, la Bucureşti, la 26 iunie 1991.
„Dor ni-i de tine, Bucovină dragă!”
Răsfoind „Gazeta Bucovinenilor” din data de 1 februarie 1937, Ion Drăguşanul a dat peste o ştire care a fost, cu siguranţă, o surpriză mult preţuită de Florin Piersic:
„Familia bunului nostru prieten şi sprijinitor dr. Ştefan Piersic s’a sporit. În ziua de 27 Ianuarie s’a născut micul Florin, căruia îi dorim sănătate iar părinţilor bucurie”.
Aşa a început Ion Drăguşanul corespondenţa cu Florin Piersic, mărturisind în aceste zile că lucrează împreună la o carte dedicată memoriei tatălui actorului.
O carte care, până mai ieri, avea ca titlu provizoriu „o sintagmă dintr-o superbă tabletă a lui Ştefan Piersic, ‘Dor ni-i de tine, Bucovină dragă!’” dar care, după cum a spus acum Ion Drăguşanul, s-ar putea numi (pornind din sufletul descheiat al lui Florin, care şi-a venerat părinţii) „Vi-l încredinţez pe tata”.