Organizată de Ministerul Lucrărilor Publice, Registrul Urbaniştilor din România şi Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Nord-Est, expoziţia s-a dorit, aşa cum a spus arhitectul Sorin Pentilescu, preşedintele OAR - Filiala Nord-Est, „o întâlnire a proiectanţilor din judeţele Suceava şi Botoşani cu factorii de decizie din administraţiile locale, precum şi din instituţiile judeţene implicate în activitatea de urbanism şi amenajarea teritoriului”.
Urbanişti, arhitecţi, oameni de decizie, constructori şi beneficiari
Manifestarea a reunit la vernisaj, alături de reprezentanţi ai organizatorilor şi de un însemnat contingent de urbanişti, arhitecţi, conductori arhitecţi şi proiectanţi, oameni de decizie din instituţiile administrative, reprezentanţi ai firmelor de construcţii, precum şi numeroşi beneficiari.
Cum cu numai câteva ore înaintea deschiderii expoziţiei la Universitatea „Ştefan cel Mare” a fost prezentat proiectul celui de-al doilea campus universitar sucevean, expoziţia a marcat prezenţa arh. Constantin Enache de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din capitală, coordonatorul proiectului.
„O zonă a dialogului şi a compromiului”
Definind în expozeul său urbanismul ca fiind „o zonă a interdisciplinarităţii”, „o zonă a dialogului şi a compromisului”, arh. Constantin Enache a accentuat asupra necesităţii constituirii unui parteneriat constructiv şi benefic deopotrivă administraţiei publice, profesioniştilor din domeniu (arhitecţi, urbanişti, constructori) şi publicului.
Promotor al unei atitudini flexibile, arh. Constantin Enache a precizat că „prea multe reguli în urbanism constituie o frână în strategia de dezvoltare a unei localităţi”, subliniind că „sunt necesare doar acele reguli care pot să asigure protejarea şi respectarea domeniului public, fără să aducă prejudicii comunităţii”.
Planul urbanistic zonal pentru zona centrală a municipiului Suceava
Panourile din expoziţie prezintă diverse proiecte (unele dintre ele deja împlinite), planuri urbanistice zonale, planuri urbanistice de detaliu, proiecte de extindere, modernizări de obiective din mai multe localităţi din ţară.
De interes pentru suceveni este Planul urbanistic zonal (PUZ) pentru zona centrală a municipiului Suceava (propuneri de reglementare), precum şi câteva proiecte care vizează extindere a spaţiilor de învăţământ de la Universitatea „Ştefan cel Mare”, Centrul de cultură urbană şi arhitectură, Centrul Cultural sau modernizarea Vămii Suceava.