Astfel, mâine, la ora 13:00, în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, momentul Unirii va fi evocat în cadrul unei manifestări de către conf. univ. dr. Florin Pintescu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. dr. Doina Iavni, de la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale, şi muzeograful Cristina Pînzaru, de la Complexul Muzeal Bucovina (CMB).
Cu acest prilej, elevii Colegiului Tehnic „Al. I. Cuza” vor prezenta, sub îndrumarea prof. Cozariuc Rodica, sceneta „Ion Roată şi Vodă Cuza”.
„24 ianuarie - Ziua de aur a Unirii Principatelor Romane”
La Muzeul de Istorie se deschide vineri, la ora 12:00, expoziţia cu genericul „24 ianuarie - Ziua de aur a Unirii Principatelor Romane”, zi numită de contemporanii evenimentului „ziua renaşterii naţionale” sau „cea mai frumoasa zi a neamului romanesc”.
Expoziţia, care va fi deschisă până pe data de 20 februarie a.c., cuprinde piese din colecţiile CMB Suceava (secţiile Istorie şi Memoriale) şi Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, constând din documente, arme, obiecte de mobilier, litografii, tablouri, cărţi, medalii, precum şi un steag tricolor, din patrimoniul muzeului sucevean, steag care era arborat la castelul din Ruginoasa, atunci când Alexandru Ioan Cuza se afla acolo.
Un exponat unicat
Steagul, care va fi prezentat în expoziţie, a intrat în patrimoniul CMB Suceava în anul 1986, fiind înregistrat ca „Drapel Cuza”, cu o valoare de... 250 de lei vechi.
Steagul (care are în prezent o valoare estimată de circa 5.000 de euro) este datat din anii 1959-1866.
Tricolor, cu dimensiunile 2,15 x 1,43 m, steagul este alcătuit din trei fâşii de stofă de lână (roşie, galbenă şi albastră) prezentând în centru o coroană princiară brodată din mătase şi „închisă pe margini cu fleuroni”.
Exponatul este unicat şi, aşa cum spun muzeografii suceveni, era arborat la castelul din Ruginoasa atunci când domnitorul se afla la reşedinţa sa de familie.