marţi, 20 ian 2009 - Anul XIV, nr. 14 (4000)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”

Donaţia George Nimigeanu, una dintre cele mai mari din „Fondul Bucovina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Una din cele mai mari donaţii din „Fondul Bucovina”, secţie din structura organizatorică a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, poartă numele geografului George Nimigeanu.

Donaţia, care cuprinde 1115 cărţi (cu precădere de geografie, geologie, geodezie...istorie, precum şi o serie de dicţionare) şi 255 de manuscrise (lucrări  de cercetare, studii de geomorfologie, climatologie şi etnografie, hărţi, fişe de lucru, documente personale) a intrat în „Fondul Bucovina” chiar în anul constituirii acestuia (1993), materialele fiind aduse de nepotul geografului, poetul Liviu George Nimigean.

 

„Marele Dicţionar Geografic al României”

Într-unul din rafturile bibliotecii (cu acces pe ambele părţi) se află întreaga donaţie de carte, manuscrisele fiind păstrate într-un raft închis pentru a fi protejate.

Una dintre cele mai valoroase şi interesante lucrări din această donaţie este „Marele Dicţionar Geografic al României”, alcătuit şi prelucrat de George Ioan Lahovari, secretar general al Societăţii Geografice Române, după dicţionarele parţiale pe judeţe (dicţionarul parţial pentru judeţul Suceava avându-l ca autor pe Serafim Ionescu).

Cele cinci volume, care însumează peste 4.000 de pagini), tipărite la Bucureşti (Stab. Grafic J.V. Socecu) în anul 1898, sunt, aşa cum se consemnează într-o „Pre - Cuvântare”, „rodul stăruinţelor statornice şi migăloase ale Societăţii Geografice Române, în timp de 15 ani de zile”.

Lucrarea este închinată „cu adâncă şi nemărginită recunoştinţă Maiestăţii Sale Regelui Carol I al României”.

 

Seria de „Documente privitoare la istoria Ardealului, Moldovei şi Ţării Româneşti”

În donaţia George Nimigeanu se găsesc (şi prin Fondul Bucovina se află la dispoziţia celor interesaţi) atât „Anuarul Institutului Geologic al României” (începând cu primul volum, tipărit în anul 1907), cât şi „Buletinul Societăţii Regale Române de Geografie”, pentru anii 1934-1942.

Donaţia este întregită şi cu cele 12 volume ale lucrării „Flora Republicii Populare România”, una din marile iniţiative naţionale ale Academiei Române.

Dintre volumele de istorie se detaşează seria de „Documente privitoare la istoria  Ardealului, Moldovei şi Ţării Româneşti”, publicate de dr. Andrei Veress (cu facsimile) la Editura „Cartea Românească” (începând cu volumul I, în anul 1929, sub egida Fundaţiunii „Regele Ferdinand I”, şi încheind cu volumul XI, din anul 1939, sub egida Fundaţiei „Regele Carol al II-lea”).

 

„Documente Bucovinene” de Teodor Balan şi „Geografia Universală Quillet”

Pot fi studiate, ca urmare a acestei donaţii, „Documentele Bucovinene” ale lui Teodor Balan, cel dintâi volum (tipărit la Cernăuţi în anul 1933) fiind închinat Maiestăţii Sale Regele Carol al II-lea, „în semn de profundă supunere cu prilejul aniversării de 15 ani a Unirii Bucovinei cu România”.

Într-o colecţie bine păstrată, legată şi copertată în cinci tomuri, este accesibilă publicului cititor publicaţia „Cuget clar” („Noul Sămănător”), de la primul număr din data de 6 ianuarie 1937, până la cel din 13 octombrie 1940, „revistă de direcţie literară, artistică şi culturală” coordonată de Nicolae Iorga.

Între cărţile care i-au aparţinut lui George Nimigeanu se găsesc şi numeroase  volume în limbile franceză şi germană, preţioase, atât ca tipăritură, cât şi ca informaţie, fiind cele câteva volume ale „Geografiei Universale Quillet” („Lumea franceză - Franţa şi coloniile”), ilustrate color şi tipărite la Paris începând cu anul 1923, dar şi cele două volume „Geographisches Handbuch”, coordonate de Ulbert Scobel, tipărite la Leipzig în 1909 şi 1910.

 

Teza de doctorat: „Huţanii din Bucovina”

Între manuscrise se află, în două exemplare dactilografiate (unul cu adnotări, iar celălalt completat şi finalizat) teza de doctorat a profesorului George Nimigeanu

 „Huţanii din Bucovina”, manuscris din păcate încă nevalorificat.

Lucrarea, redactată în anul 1945, este aşa cum o subtitrează autorul, un „studiu anthropologic şi etnografic” realizat cu un îndoit scop: „a cerceta originea Huţanilor şi a face mai cunoscut acest grup etnic, asupra căruia părerile diferă de la autor la autor, apoi a arăta influenţa mediului înconjurător asupra acestei populaţii care trăieşte şi pe pământ românesc...”.

Teza de doctorat a lui George Nimigeanu vizează în primul rând cadrul geografic al huţanilor (aşezare, climă, hidrografie...) urmărind apoi etnia sub raportul populaţiei (număr, densitate, migrări...) dar şi din punct de vedere antropologic, etnografic si filologic.

O lucrare care poate constitui un model pentru studierea unui grup etnic.

 

„Fondul Bucovina”

„Fondul Bucovina”, constituit în principal din donaţii, are ca nucleu biblioteca profesorului Ion Sbiera (nepotul lui I.G. Sbiera) şi a soţiei sale Ilaria, donaţie care constă în peste 3.300 de publicaţii (cărţi, reviste, partituri), multe dintre ele cu autografele unor personalităţi bucovinene.

Înfiinţat ca secţie de sine stătătoare a bibliotecii sucevene din anul 1993, „Fondul Bucovina” cuprinde în prezent peste 14.000 de volume, exceptând manuscrisele (cca. 450) şi publicaţiile care constituie Depozitul legal (constituit în baza Legii nr. 111/1995, care conţine presa scrisă locală şi tipăriturile editurilor şi tipografiilor sucevene).

Fondul mai are în păstrare o serie de documente originale, corespondenţă, fotografii, o mică pinacotecă şi câteva piese de medalistică.

 

Bucovineanul George Nimigeanu

Bucovineanul George Nimigeanu s-a născut, la data de 24 mai 1909, la Tereblecea, şi a decedat, la data de 5 decembrie 1987, la Bucureşti.

A făcut liceul la Siret şi Coţmani şi a urmat studii universitare de geografie, între anii 1929-1935, la Universitatea din Cernăuţi.

George Nimigeanu a făcut parte din gruparea „Iconar” şi este unul din cei 14 poeţi din antologia lui Mircea Streinul.

A fost profesor de liceu la Cernăuţi şi şi-a susţinut apoi doctoratul (1945) cu lucrarea „Huţanii din Bucovina”.

A devenit profesor la Universitatea din Bucureşti şi a activat ca referent ştiinţific la Institutul de Cercetări Geografice.

Din păcate, în donaţia de la „Fondul Bucovina”, nu i s-a păstrat chipul în vreo fotografie, singura cere-l înfăţişează fiind cea publicată de Emil Satco în „Enciclopedia Bucovinei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donaţia George Nimigeanu, una dintre cele mai mari din „Fondul Bucovina” .
 Vizualizări articol: 1395 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Donaţia George Nimigeanu, una dintre cele mai mari din „Fondul Bucovina”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei