Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, manifestare organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Societatea Scriitorilor Bucovineni (SSB), Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Universitatea „Ştefan cel Mare” şi Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, care a debutat miercuri la Suceava, şi-a continuat desfăşurarea pe traseul Călineşti - Putna.
O prezenţă mai densă de oficiali
Dacă, aşa cum spuneam cu două zile în urmă, prezenţa invitaţilor, a oficialităţilor şi a reprezentanţilor organizatorilor a fost, în prima zi, mai rarefiată ca la ediţiile anterioare (ba, chiar, aşa cum remarca unul dintre invitaţi, comparând numărul participanţilor de la întâlnirea organizată la Biblioteca Bucovinei, cu cel de la momentul de deschidere de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, s-a ajuns la... „nivel de esenţă”, în sensul că, schimbând locaţia de desfăşurare, mulţi s-au...volatilizat) festivalul a înregistrat, a doua zi dimineaţa, o prezenţă mai densă de oficiali.
A fost momentul depunerii coroanelor de flori la monumentul lui Mihai Eminescu, din imediata apropiere a Bisericii Sf. Nicolae din municipiul Suceava, dar, după acest ceremonial, pe traseul de la Călineşti la Putna (unde s-a consumat programul zilei de 15 ianuarie), grupul de pelerini s-a restrâns doar la 10-15 participanţi.
Călineştii lui Cuparencu
Satul Călineşti - Cuparencu (extensie care-l deosebeşte de satul vecin, Călineşti - Enache) a fost inclus în circuitul festivalului din anul 2005, atunci când biserica satului a fost renovată şi resfinţită, după două sute de ani de la momentul târnosirii dintâi.
În biserica ridicată între anii 1791-1798 de boierul Mihalachi Cuparencu a slujit ca dascăl Vasile Eminovici, bunicul lui Mihai Eminescu, cel care, venit în sat în anul 1804, a insistat şi l-a convins pe preotul Nicolae Săvescu să sfinţească lăcaşul în toamna anului 1805.
În Călineştii lui Cuparencu s-a născut Gheorghe Eminovici, tatăl poetului, şi, aşa cum spun eminescologii, copilul Mihai a călcat şi prin bătătura bunicilor.
Flori la bustul poetului şi recital de romanţe
Întâlnirea participanţilor la festival cu comunitatea călineşteană a avut loc, mai întâi, la bustul lui Mihai Eminescu, ridicat cu câţiva ani în urmă în vechiul cimitir al bisericii.
Câţiva săteni, împreună cu primarul comunei Şerbăuţi, Cătălin Sănduleac, şi un grup de copii, coordonaţi de prof. Lavinia Costiuc, i-au întâmpinat pe pelerini oferindu-le, în aer liber, un scurt program literar-muzical.
S-au depus coroane de flori la monumentul lui Mihai Eminescu, după care toţi cei prezenţi au fost invitaţi la şcoală, unde programul artistic a continuat cu un recital de romanţe, susţinut de soliştii Gabriela Teişanu, Elena Rusu şi Gavril Dorneanu, acompaniaţi de orchestra „Tezaur folcloric”, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, condusă de Marin Constantin Gheorghe.
La Putna, mulţime de oameni
Ultima secvenţă de festival s-a derulat la Putna, numărul pelerinilor care au ajuns acolo reducându-se, după popasul de la Călineşti, doar la 10 participanţi (cei doi invitaţi de la Constanţa, profesorii Paul şi Diana Iruc, scriitorii Ion Beldeanu, Nicolae Cârlan, Liviu Popescu, Ovidiu şi Izabel Vintilă, reprezentantul CJ Suceava, Gabriela Teişanu, subsemnatul şi conducătorul mijlocului de transport).
La Putna însă era o mulţime de oameni.
Biserica a fost plină la slujba de pomenire a poetului, iar evenimentele care au urmat au avut parte de un public numeros şi ales.
Decernarea premiului festivalului
Momentul decernării premiului festivalului profesorului dr. Paul Iruc (premiu asigurat şi în acest an financiar de prof. Dan Lohănel, directorul Liceului Particular nr. 1 Suceava) a avut loc în faţa bustului poetului din incinta mănăstirii.
Un grup de copii de la şcoala din comună, coordonaţi de prof. Mircea Aanei, cărora li s-au alăturat câţiva elevi din Rădăuţi şi din Vicovu de Sus, au prezentat un program de cântece şi recitări în aplauzele întregii asistenţe, între care s-au aflat ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi, desigur, comunitatea de monahi ai Putnei împreună cu stareţul mănăstirii, arhimandritul Melchisedec Velnic, dar şi acad. Dan Hăulică, preşedintele Fundaţiei „Credinţă şi Creaţie. Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga - Maica Benedicta”.
Sub aura luminoasă a lui Ştefan cel Mare, Mihai Eminescu şi Maica Benedicta
Toţi cei prezenţi au participat apoi, în cimitirul mănăstirii, la pomenirea Maicii Benedicta şi au aprins câte o lumânare la mormântul acesteia.
În marea Sală Domnească s-a desfăşurat apoi evenimentul care a prilejuit prezenţa la Putna a acad. Dan Hăulică: scoaterea de sub tipar, la Editura Ieromonah Nicodim, a primului volum „Eminescu”, din cele cinci care vor cuprinde textele, dedicate vieţii şi operei eminesciene, scrise de acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga.
Un proiect pe care fundaţia îşi propune să-l împlinească în acest an în care „prăznuim 120 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului”.
Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, desfăşurat în zilele de 14-15 ianuarie a.c., pe axa Suceava-Călineşti-Putna, s-a încheiat sub aura luminoasă a acestor trei spirite care se circumscriu identităţii neamului românesc: Ştefan cel Mare, Mihai Eminescu şi Maica Benedicta.
Emoţia premiantului
Paul Iruc, laureatul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, este profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanţa.
Ca titular al acestui premiu, el îşi înscrie de-acum numele în galeria laureaţilor festivalului alături de Alexandru Dobrescu, Theodor Codreanu, Nicolae Georgescu, Călin Cernăianu sau Constantin Cubleşan.
Emoţia premiantului a fost cu atât mai mare cu cât festivitatea de premiere a avut loc în prezenţa fostului său profesor de la universitatea ieşeană, Dumitru Irimia şi a distinsului academician Dan Hăulică.
Lucrarea premiată a prof. dr. Paul Iruc, „Eminescu şi devenirea poeziei europene moderne” s-a însoţit aşadar, în drumul său întru împlinire, cu cartea pe care Fundaţia „Credinţă şi Creaţie. Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga - Maica Benedicta” (al cărei preşedinte este acad. Dan Hăulică) a înfăptuit-o sub îndrumarea de aleasă acribie a prof. dr. Dumitru Irimia, lucrare tipărită cu binecuvântarea IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.