Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 ian 2009 - Anul XIV, nr. 10 (3996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a XVIII-a

Festivalul Literar „Mihai Eminescu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, manifestare care se desfăşoară, în zilele de 14 şi 15 ianuarie a.c., pe axa Suceava-Călineşti-Putna, a debutat ieri la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”.

 

Mai rarefiat în privinţa participării

Mai rarefiat ca la ediţiile anterioare în privinţa participării (atât a invitaţilor, a  oficialităţilor, cât şi a reprezentanţilor organizatorilor) festivalul, care-şi menţine ca locaţie de deschidere aula colegiului tehnic sucevean („un colegiu în care - aşa cum remarca prof. Nicolae Cârlan, desemnat de gazde cu rolul de moderator al manifestării - există o efervescenţă literară cum nu întâlneşti la alte instituţii şcolare”) încearcă să-i menţină statutul de manifestare de prestigiu.

Invitaţii, aşa cum spuneam, mai puţini, dar redutabili în lumea literară, au fost, în ordinea în care-au fost prezentaţi, scriitorul Calistrat Costin, preşedintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, criticul şi istoricul literar ieşean Alexandru Dobrescu, scriitorul şi criticul literar Adrian Dinu Rachieru („un bucovinean rătăcit în Banat”) şi profesorii Paul şi Doina Iruc, de la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanţa.

 

O prelungită lecţie despre Eminescu neîntreruptă de clopoţel

Desfăşurată după tipicul obişnuit (moment artistic - cu proiecţie de imagini - susţinut de elevi, căruia i-au urmat comunicările şi prezentările de carte susţinute de invitaţi) manifestarea a fost pentru elevi şi profesori (dar şi pentru ceilalţi participanţi, scriitorii Onu Cazan, Carmen Veronica Steiciuc, Ion Cozmei, Liviu Popescu, Alis Niculică, Ovidiu şi Izabel Vintilă)...o prelungită lecţie despre Eminescu neîntreruptă de clinchet de clopoţel.

O manifestare la care Adrian Dinu Rachieru (care şi-a prezentat şi volumul „McLumea şi cultura publicitară”) a făcut o serie de „consideraţii cu privire la anul 2008 pe segmentul Eminescu”, semnalând principalele cărţi apărute.

Alexandru Dobrescu a venit cu cel de-al III-lea volum din lucrarea „Detractorii lui Eminescu”, volum conceput „ca un dosar”, „dosarul unui caz”, cel al scriitorului Panait Istrati, „cel mai spectaculos din rândul detractorilor lui Eminescu”, scriitorul care, „aflat pe val”, îi reproşa poetului naţional faptul că nu a reflectat în opera sa ideea internaţionalismului.

Dobrescu a pus accentul pe conceptul de „corectitudine politică” şi pe obiceiul nostru (care continuă să funcţioneze) „de a ne uita în genunchi către Apus”.

 

„Un tupeist” care va fi premiat

Profesorul Paul Iruc, invitatul care, aşa cum a dezvăluit prof. Nicolae Cârlan, este cel căruia i se va decerna astăzi, la Putna, premiul ediţiei din acest an, s-a prezentat cu volumul „Eminescu şi devenirea poeziei europene moderne”.

Autorul, despre care Nicolae Cârlan a spus că este „un tupeist” care „are cutezanţa să vadă dacă nu cumva Eminescu a fost contemporan cu poeţii moderni europeni” a făcut câteva referiri la structura şi conţinutul lucrării.

O carte cu o „bibliografie ideatică”, în care autorul „şi-a întemeiat demersul exegetic pe un eşafodaj de teorie literară foarte solid” (Nicolae Cârlan).

Şi câteva din consideraţiile profesorului Paul Iruc: „Eminescu este cel mai cunoscut, dar şi cel mai necunoscut poet român”; „este primul poet român care se confruntă cu limbajul”; „pentru a vorbi cu adevărat despre Eminescu trebuie să-i citim în întregime opera”.

Astăzi, la Sfânta Mănăstire Putna, după depunerea unor coroane de flori la bustul lui Mihai Eminescu şi un popas la mormântul Maicii Benedicta (acad. Zoe Dumitrescu Buşulenga) prof. dr. Paul Iruc va primi premiul acestei ediţii a festivalului, premiu care, de câţiva ani, este asigurat financiar (1.000 lei) de prof. Dan Lohănel, directorul Liceului particular nr.1 Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Literar „Mihai Eminescu”.
 Vizualizări articol: 1248 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Festivalul Literar „Mihai Eminescu”4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei