147 de imagini realizate din avion
Lucrarea, care este o ediţie revăzută şi completată a albumului „România - O perspectivă inedită” (apărut în anul 2002 sub egida Fundaţiei Culturale Române) reuneşte 147 de imagini realizate din avion („a vol d’oiseau” - din zborul păsării) unice şi provocatoare.
Albumul, care conţine fotografii efectuate prin survolarea mai multor localităţi ale ţării, focalizând cu precădere biserici şi mănăstiri, biserici fortificate, cetăţi şi castele, dar şi zone montane, fragmente de litoral sau din Delta Dunării, are un „Cuvânt înainte” semnat de Dr. ing. cosmonaut, general maior de aviaţie (r) Dumitru Dorin Prunariu care spune următoarele:
„Dacă eu am avut şansa şi bucuria să fiu primul şi - până acum - singurul român care a văzut Pământul din Cosmos, dl. Ştefan Petrescu este primul şi singurul pilot român care a văzut şi a fotografiat România din aer aşa cum nimeni altul până la el nu a făcut-o”.
O monografie simplă, sensibilă şi provocatoare
Apreciind albumul ca fiind „unul dintre cele mai convingătoare argumente pro România”, Dumitru Dorin Prunariu subliniază faptul că „lucrarea este o monografie simplă, dar sensibilă şi provocatoare”, o colecţie inedită de imagini din care „vibrează sensibilitatea omului care îşi descoperă ţara cu ochiul fotografului şi cu pasiunea cronicarului”.
În ediţia revăzută şi completată a albumului, în segmentul dedicat bisericilor şi mănăstirilor, o atenţie deosebită este acordată lăcaşurilor de cult din perimetrul bucovinean, de la cele din municipiul Suceava (Biserica Sf. Dumitru, Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, Zamca...), la faimoasele mănăstiri Putna, Suceviţa, Moldoviţa...
Ştefan Petrescu, care, cu mai puţin de trei săptămâni în urmă, în ziua de 22 decembrie, a deschis, la Muzeul de Istorie, o expoziţie de fotografie dedicată Revoluţiei române, îşi reia totodată şi activitatea de expozant, oferindu-ne şi o versiune expoziţională a albumului, o amplă desfăşurare de imagini color, înrămate şi prezentate în formula unui impresionant eseu vizual.
Aşa cum am aflat de la autor, la manifestare va participa şeful aviaţiei sportive române, dl. Constantin Voicu, directorul general al Aeroclubului României.
O viaţă sub mirajul imaginii
Venerabilul septuagenar Ştefan Petrescu (profund legat de urbea Sucevei unde a urmat Liceul „Ştefan cel Mare” şi şi-a petrecut anii tinereţii) a trăit întreaga viaţă sub mirajul imaginii.
Fost fotoreporter şi operator de imagine la Televiziunea Română, Ştefan Petrescu s-a stabilit din anul 1968 în Germania, unde şi-a continuat activitatea jurnalistică, fiind colaboratorul unor cunoscute publicaţii ca „Der Spiegel”, „Stern”, „Quick”, „Wirtschaft Magazin”, „Frankfurter Rundschau”, Frankfurter Allgemeine Zeitung”, „Burda” precum şi al televiziunii germane.
Cu studii de chimie, de inginerie mecanică şi de filologie, Ştefan Petrescu a făcut din pasiunea pentru fotografie o profesie, o profesie pe care a împletit-o cu un alt hobby de-al său, acela de a pilota aparate de zbor.
Revenit în ţară după evenimentele din decembrie 1989, Ştefan Petrescu a iniţiat demersurile care au condus la modificarea legislaţiei aeronautice române şi a obţinut primul brevet de zbor pentru aparate uşoare.