În galeria situată pe palierul de la etajul Muzeului de Istorie s-a deschis duminică la prânz Salonul anual al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava.
111 lucrări realizate de 39 de autori
Salonul, ajuns la cea de-a XIX-a ediţie, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Complexul Muzeal Bucovina, prezintă pe simeze un număr de 111 lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă, realizate de 39 de autori de pe întreg cuprinsul judeţului Suceava.
În prezenţa reprezentanţilor organizatorilor, a artiştilor participanţi şi a unui numeros public au fost anunţaţi şi premiaţi laureaţii ediţiei din acest an.
Cea mai reprezentativă manifestare din cadrul mişcării de amatori
Aşa cum a remarcat artistul plastic Traian Postolache, “salonul anual este cea mai reprezentativă manifestare plastică din cadrul mişcării artistice de amatori”, care antrenează, an de an, un număr tot mai mare de creatori, independenţi sau membri ai cenaclurilor şi asociaţiilor artistice.
Salonul acesta precede însă un moment important în viaţa artistică din zonă; scriitorul şi publicistul Ion Drăguşanul a subliniat faptul că la data de 31 ianuarie 2009 se vor împlini 77 de ani de la constituirea Societăţii Artiştilor din Bucovina.
Trei premii pentru fiecare secţiune şi un premiu “Opera omnia”
Juriul alcătuit din artiştii plastici Dumitru Rusu, Gabrel Baban, Traian Postolache şi Mihai Pânzaru PIM, care a deliberat vineri după-amiază, a desemnat premianţii pentru fiecare din cele patru secţiuni.
S-au acordat câte trei premii pentru fiecare secţiune (pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă), în valoare de 250, 200 şi 100 lei, precum şi un premiu “Opera omnia”, de 300 lei, atribuit unui artist cu activitate prodigioasă şi îndelungată.
Premiul “Opera omnia”
Premiul “Opera omnia” (cu numele pictorului bucovinean Epaminonda Bucevschi) a răsplătit activitatea artistică a pictorului Grigore Micu, cel care, după decembrie 1989, a reactivat mişcarea artistică de amatori suceveană.
Medic veterinar pensionar, Grigore Micu şi-a asumat misiunea constituirii grupului de iniţiativă care a reorganizat activitatea plastică de amatori în cadrul Cenaclului de pictură, sculptură şi grafică satirică “Dimitrie Loghin”, cenaclu pe care-l conduce în calitate de preşedinte.
Premii la secţiunile pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă
La secţiunea pictură cele trei premii I, II şi III au revenit, în ordine, lui Gheorghe Crăciun (Voitinel), David Croitor (Vatra Dornei) şi Gheorghe Ropciuic (Suceava), menţiune primind Luchian Samoilă (Rădăuţi), iar la secţiunea grafică laureaţii sunt Cristina Lauric (Suceava), Adrian Smântâncă (Suceava) şi Cristina Andrişan (Rădăuţi), fiind acordată şi o menţiune Ruxandrei Cordunean (Suceava).
La secţiunea sculptură au fost premiaţi Nucu Benţa (Fălticeni), Liviu Jitariu şi Florin Cramariuc (Suceava), iar la artă decorativă Livia Teodora Ţabrean (Molid), Rodica Buşcu (Vatra Dornei) şi Gheorghe Paciu (Suceava), oferindu-se şi o menţiune Elenei Nanu (Suceava).
A fost, aşa cum a spus la final graficianul Mihai Pânzaru PIM, “un prânz spiritual”, o manifestare de miez de zi în care mişcarea artistică de amatori şi-a desemnat reprezentanţii de merit şi şi-a marcat prezenţa în urbe.