joi, 11 dec 2008 - Anul XIII, nr. 291 (3972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Centenar Teofil Lianu

„Un om din ţara blajinilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sala de Arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a găzduit ieri o manifestare dedicată împlinirii unui secol de la naşterea scriitorului Teofil Lianu (12 decembrie 1908 - 15 septembrie 1997).

 

Natura unui poet

Organizat de biblioteca suceveană împreună cu Societatea Scriitorilor Bucovineni (SSB), momentul de omagiere centenară a scriitorului bucovinean l-a avut ca principal participant pe fiul acestuia, compozitorul şi dirijorul Corneliu Dumbrăveanu.

Au evocat figura poetului iconarist scriitorul Ion Beldeanu, preşedintele SSB (care a rememorat momente de la întâlnirile cercului literar de la Rădăuţi, din anii în care Teofil Lianu-Dumbrăveanu era muzeograf în acest oraş) şi prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, decanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, care, aşa cum a mărturisit, atunci când l-a cunoscut, a „descoperit un om în care a identificat natura unui poet”.

 

Un om care „ar fi meritat să aibă o altă soartă”

Creionând portretul unui „om cu o ţinută demnă, radicală”, care „iubea enorm cărţile”, un om care, în anii de restricţie, „s-a refugiat în casă ca într-o chilie”, Mircea A. Diaconu, autorul unor studii documentate despre mişcarea iconaristă, a conturat profilul lui Teofil Lianu din perioada în care poetul s-a însingurat, încercând „să trăiască în afara istoriei”, „departe de complicaţiile vieţii publice”, pentru „a rezista ca un monah”.

Emoţionante au fost cuvintele rostite de fiul poetului, compozitorul şi dirijorul Corneliu Dumbrăveanu (care şi-a anunţat încheierea carierei dirijorale la data de 1 decembrie a.c., cu prilejul concertului de gală susţinut la Cernăuţi, de Ziua Naţională a României, de Filarmonica de Stat „Mihail Jora” din Bacău), care şi-a apreciat părintele ca „un om admirabil”, un om care „ar fi meritat să aibă o altă soartă”.

*

Un moment de evocare la care-au contribuit şi poetul Dumitru Oniga, şi istoricul literar Nicolae Cârlan (care a pomenit de atmosfera de austeritate demnă în care a trăit) şi scriitorul Ion Filipciuc (care-l aşează pe Teofil Lianu „foarte sus pe scara iconarilor”), care, pentru blândeţea sa extraordinară, l-a considerat a fi „un om din ţara blajinilor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Un om din ţara blajinilor”.
 Vizualizări articol: 662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Un om din ţara blajinilor”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei