Ziua întâi a manifestării, luni, 17 noiembrie, va fi dedicată „Jurnalismului şi Dialogului în Cetate”, deoarece Monica Lovinescu a fost jurnalist al Europei Libere în principal, în cursul vieţii sale din exil, „fiind în acelaşi timp şi o conştiinţă morală, dedicată spiritului de justiţie socială şi de valoare autentică”, după cum a spus scriitoarea Angela Furtună.
Acţiunea de luni va debuta la ora 12:00, la Biblioteca Bucovinei, în Sala de Arte. Talk show-ul va reuni în principal jurnalişti suceveni şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Coordonatoarea de program, scriitoarea Angela Furtună, ne-a spus că cea de-a doua zi a manifestării, marţi, 18 noiembrie, va fi dedicată în fiecare an universităţii sucevene, deoarece Monica Lovinescu a fost un critic, istoric şi cronicar literar de excepţie, întemeietor al conceptului de estetică.
„Anul acesta, pe data de 18 noiembrie, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava va găzdui simpozionul şi proiecţiile documentare în Sala 54, la ora 12:00. Proiectul este susţinut de rectoratul Universităţii Ştefan cel Mare Suceava, de prorectorul cu Relaţii Internaţionale – Sanda Maria Ardeleanu, de decanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării - Mircea A. Diaconu şi de colective prestigioase din cadrul acestor secţiuni”, a explicat Angela Furtună.
Dialog cu generaţia tânără
Ziua de 19 noiembrie va fi rezervată dialogului cu generaţia tânără, pentru a sublinia mesajul plin de speranţă cu care Monica Lovinescu a intervenit în viaţa noastră, prin activitatea sa de jurnalist, critic şi scriitor, în anii dictaturii.
„Acest eveniment va fi găzduit de Catedra de limba română de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, în Aula Colegiului, începând cu ora 10:00. Proiectul este susţinut de directorul Dan Popescu al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, a mai completat Angela Furtună.
Jurnalistă de prestigiu a Radio Europa Liberă, scriitoare, eseistă, cronicar şi critic literar, Monica Lovinescu a fost înmormântată în cripta familiei Lovinescu din Fălticeni, care adăposteşte, astfel, o galerie veritabilă de personalităţi ale culturii româneşti.