Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 oct 2008 - Anul XIII, nr. 252 (3933)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a III-a

Festivalul fanfarelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În comuna Calafindeşti s-a desfăşurat ieri cea de-a III-a ediţie a Festivalului-concurs interjudeţean al fanfarelor ţărăneşti, manifestare organizată, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria şi Consiliul Local al comunei Calafindeşti şi Căminul Cultural din localitate.

 

Singurul festival al fanfarelor ţărăneşti din ţară

Festivalul fanfarelor, la care iniţiatorul său, primarul Loghin Saviuc, visa încă din anul 2000, de când a fost ales în fruntea obştii în primul său mandat (acum se află la al treilea), s-a înscris din anul 2006 ca manifestare de nivel judeţean, iar de anul trecut a devenit festival interjudeţean. Dorinţa organizatorilor este ca Festivalul fanfarelor ţărăneşti de la Calafindeşti, singurul de acest fel din ţară, să devină de nivel naţional.

La ediţia din acest an, festivalul a reunit şase fanfare, cinci din judeţul Suceava (din comunele Calafindeşti, Fântânele, Şcheia şi din oraşele Siret şi Dolhasca) şi una din judeţul vecin Botoşani, din comuna Hudeşti.

 

Tubaşul şi dubaşul, cel mai vârstnic şi cel mai tânăr din fanfară

Primarul Loghin Saviuc este cel care, încă de la începutul primului său mandat, a înfiinţat Ansamblul folcloric „Trandafirul”, format din fanfară şi şase perechi de dansatori.

Membrii fanfarei aparţin câtorva generaţii, cel mai vârstnic instrumentist fiind venerabilul Arcadie Siminiuc (care cântă la tubă) în vârstă de 86 de ani, iar cel mai tânăr este dubaşul Cosmin Diaconescu, care încă nu a împlinit şase ani.

În acest an în comună s-a constituit Ansamblul de obiceiuri „Bucovina”, alcătuit din 15 membri (nouă femei şi şapte bărbaţi), toţi cu vârste peste 50 de ani, coordonat de bibliotecara Căminului Cultural, Silvia Morari, ansamblu care a obţinut locul I, prezentând o „Şezătoare” pe scena ediţiei din această toamnă Festivalului de folclor „Comori de suflet românesc”.

 

„Strânsura de la Calafindeşti”

După hramul din data de 8 septembrie, de Sf. Marie Mică, Festivalul fanfarelor este cea de-a doua sărbătoare din Calafindeşti în această toamnă.

Aşa cum am aflat de la primarul Loghin Saviuc, cu ani în urmă, la hramul comunei, când avea loc aşa numita „strânsură de la Calafindeşti”, muzica era urcată pe un podium înalt, după care se lua scara, pe de o parte pentru ca muzicanţii să nu poată pleca, pe de alta pentru ca sătenii „înfierbântaţi” să nu ajungă la ei şi să-i deranjeze, iar petrecerea să se întrerupă.

 

Premiul I: Fanfara din Calafindeşti

Fanfarele participante, cu instrumentişti îmbrăcaţi în costume populare, au traversat comuna cântând în căruţe şi s-au adunat în faţa Căminul Cultural unde s-a desfăşurat concursul.

Juriul festivalului, format din prof. Emil Havriliuc, directorul Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, prof. Petre Horvat, directorul Şcolii Populare de Artă „Ion Irimescu” şi profesorul şi instrumentistul Ionuţ Ţanţa, a acordând următoarele premii: Premiul I (1000 lei) fanfara din Calafindeşti, Premiul II (600 lei) fanfarele din Sf. Ilie (comuna Şcheia) şi Stamate (comuna Fântânele), Premiul III (400 lei) fanfarele din Siret şi Hudeşti - Botoşani.

O menţiune s-a acordat fanfarei din oraşul Dolhasca.

Premianţilor li s-au mai înmânat diplome şi, din partea scriitorului Ion Drăguşanul, câte un exemplar din volumul „Mărturisitorii”, o istorie a literaturii bucovinene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul fanfarelor.
 Vizualizări articol: 3819 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Festivalul fanfarelor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei