Gala Laureaţilor a avut loc în seara zilei de joi, 9 octombrie, începând cu ora 19:00, la Sala Mare a Gării Burdujeni, cu participarea extraordinară a Orchestrei Operei Naţionale Române din Iaşi, dirijată de Leonard Dumitriu.
Momentul muzical a fost precedat de vernisajul expoziţiei „Puşa Pâslaru – Femeia – Artistul – Omul – 30 de ani de carieră”.
Invitaţii speciali ai serii au fost Alteţele Regale Prinţul Paul şi Prinţesa Lia.
Premianţii, din Moldova
Artistul plastic Puşa Pîslaru-Ionescu şi-a sărbătorit cei 30 de ani de carieră printr-o expoziţie cu cele mai reprezentative şi de suflet lucrări ale sale, din ultimii ani. La vernisaj au fost prezenţi elevi, prieteni, admiratori ai artistei.
Juriul Concursului Internaţional de Canto a acordat, în acest an, două premii: premiul III, în valoare de 1.000 de euro, basului ieşean Daniel Mateianu, în vârstă de 22 de ani, student la Universitatea de Artă Iaşi, şi premiul II, în valoare de 2.000 de euro, baritonului din Republica Moldova Mihail Dogotari, student la Conservatorul din Bucureşti. Mihail Dogotari a mai primit un premiu în valoare de 2.500 de euro din partea Prinţului Paul.
Distincţii
În afară de cei doi premianţi, printre finaliştii concursului s-a numărat şi Maria Petcu, solistă a Operei din Braşov. La gală, cei doi laureaţi au interpretat arii din operele verdiene Ernani şi Don Carlos, fiind acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii din Iaşi, condusă de Leonard Dumitriu.
Asociaţia „Joseph Schmidt”, organizator principal al manifestării, a decernat titlul de Membru de Onoare al Asociaţiei tuturor membrilor juriului, artistei Puşa Pîslaru, dirijorului orchestrei şi pianistei Crimhilda Cristescu, cea care a acompaniat soliştii în timpul concursului.
„Triptic”, pentru Prinţesa Lia
Prinţul Paul a achiziţionat lucrarea intitulată „Triptic”, realizată de artista Puşa Pîslaru, pentru a i-o dărui soţiei, cu prilejul împlinirii a 12 ani de căsnicie.
Juriul Internaţional al celei de-a doua ediţii a Concursului Internaţional de Canto „Joseph Schmidt” a avut-o ca preşedinte de onoare pe Georgeta Stoleriu (Soprano, Maestra di Canto, prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti).
Concursul a fost organizat de Asociaţia „Joseph Schmidt”, în colaborare cu Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia pentru Cultură Culte şi Patrimoniu Cultural a Judeţului Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Opera Naţională Română Iaşi, Radio Iaşi.