La ediţia a III-a a Festivalului Concurs Internaţional „Cântecele Neamului”, care a debutat ieri, 10 octombrie, la Sala „Dom Polski”, vor participa 40 de concurenţi din România (26 de judeţe), Republica Moldova, Ucraina, Serbia.
La deschiderea manifestării, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că este un iubitor de folclor şi va face tot ce-i stă în putinţă să sprijine tinerele talente. El a făcut referire atât la tinerii care studiază cursurile Şcolii de Arte „Ion Irimescu”, dar şi la Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, care nu are un sediu. Flutur a mai sugerat că pot fi accesate şi fonduri europene pentru sprijinirea artei în Bucovina.
Puţini spectatori
Concursul „Cântecele Neamului” se desfăşoară pe parcursul a trei zile, 10-12 octombrie. Astăzi, la ora 15:00, începe cea de-a doua zi de concurs.
Mâine, la ora 15:30, pe esplanada Casei de Cultură Suceava, este programată premierea şi gala laureaţilor. După premiere, Ansamblul Folcloric „Bucovina” al Şcolii Populare de Artă „Ion Irimescu” va susţine un spectacol.
Concursul are două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti. Toţi interpreţii vor fi îmbrăcaţi în costume populare.
Deşi intrarea este liberă, în prima zi de spectacol au fost prezenţi foarte puţini suceveni care să-şi susţină favoriţii. Primul concurent care a urcat pe scena festivalului a fost un elev al şcolii de arte din Tg. Mureş.
Păstrarea tradiţiilor româneşti
În acest an, premiul cel mare al festivalului este în valoare de 2.000 de lei. Organizatorii manifestării (Consiliul Judeţean Suceava, Şcoala de Arte „Ion Irimescu” Suceava, Administraţia Fondului Cultural Naţional Român) vor mai acorda două premii I, fiecare în valoare de 1.600 de lei, două premii II (1.400 de lei), două premii III (1.200 de lei).
Directorul Şcolii Populare de Arte Suceava, Petre Horvat, a declarat că „aşa cum sugerează şi numele festivalului – Cântecele Neamului – am încercat să adunăm tot ce este românesc din perimetrul graniţelor noastre, dar şi din diaspora românească, unde se păstrează tradiţiile româneşti”.