Expoziţia a fost realizată în colaborare cu Direcţia Judeţeană Suceava a Arhivelor Naţionale, care a contribuit cu un mare număr de piese de patrimoniu originale, inedite prin conţinut, unele pentru prima dată expuse, câteva clasate la categoria „Tezaur”.
Fotografii legate de viaţa cernăuţenilor
În expoziţie se găsesc şi documente medievale ce vorbesc de grija voievozilor Moldovei pentru bisericile din Cernăuţi sau documente emise la Cernăuţi, cu peceţile originale ale vechiului târg medieval, monede din timpul voievodului Alexandru cel Bun - din vremea căruia datează cea mai veche menţiune documentară a Cernăuţilor, documente şi fotografii legate de viaţa cernăuţenilor obişnuiţi: şcoală, ocupaţii, evenimente, oraşul cu case vechi şi edificii moderne, reviste şi ziare editate la Cernăuţi, oraşul în anii Primului Război Mondial şi în perioada interbelică, cu suceveni la Cernăuţi şi cernăuţeni la Suceava.
„Bucovina – spaţiu binecuvântat”
Directorul Complexului Muzeal al Bucovinei, Emil Ursu, a spus ieri că „Cernăuţi 600” este o expoziţie de suflet.
„Cernăuţiul rămâne, vrând, nevrând, capitala Bucovinei. Când vorbim de Bucovina, vorbim de oameni care aparţin aceluiaşi spaţiu binecuvântat, un loc de suflet pentru români, ucraineni, germani, evrei, lipoveni. Suceava rămâne capitala Moldovei medievale, iar Cernăuţiul rămâne capitala Bucovinei”, a spus Ursu.
Expoziţia „Cernăuţi 600” cuprinde piese din Muzeul de Istorie Suceava, piese de la Direcţia Arhivelor Naţionale Suceava, dar şi fotografii şi piese de altă natură. Nu întâmplător, a mai spus directorul Ursu, s-a încercat un parcurs istoric al oraşului Cernăuţi, de la Evul Mediu, până la perioada modernă, „în încercarea de a prezenta, practic, pe de o parte 'parfumul propriu', iar pe de altă parte fragmente din istoria acestui spaţiu”.
„Suceava şi Cernăuţiul au copilărit împreună”
Prin conţinut şi execuţie artistică, se distinge în expoziţie grupul de obiecte legate de aniversarea de acum un secol a 500 de ani de atestare documentară a Cernăuţilor, emise de autorităţile imperiale austriece ale vremii.
„Din toate aceste fragmente de istorie reînvie Cernăuţiul de altădată, un oraş care a supravieţuit timpului şi datorează oamenilor tot ce păstrează până astăzi”, sunt de părere organizatorii expoziţiei.
Prezent la vernisajul expoziţiei „Cernăuţi 600”, Consulul general al Ucrainei la Suceava, Yuriy Verbitskiy, şi-a exprimat, în limba română, bucuria de a se afla la expoziţia de la Muzeul de Istorie Suceava „un moment foarte important pentru Ucraina şi România”. „Eu sper că în viitor, popoarele României şi Ucrainei vor trăi în relaţii foarte bune, de prietenie şi fraternitate”, a mai completat consulul general.
Viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc a apreciat că „Suceava şi Cernăuţiul au copilărit împreună şi, chiar dacă la un moment dat drumurile le-au fost un pic separate, acum, la vârsta maturităţii, este momentul ca destinul celor două oraşe să fie iarăşi împreună”.