O parte din familie, gazată la Auschwitz
Invitatul special al acestei acţiuni a fost Joger Kormen, un supravieţuitor evreu deportat la vârsta de şase ani, în octombrie 1941, în lagărele din Transnistria, unde a stat trei ani şi jumătate.
Joger Kormen a plecat în Transnistria din Câmpulung Moldovenesc.
Îşi aminteşte, nu fără emoţie şi lacrimi în ochi, de copilăria crudă care şi-a pus amprenta pe tot restul vieţii. „Norocul”, dacă putem să-i spunem aşa, a fost acela că el a fost trimis, împreună cu mama sa, în lagărele din Transnistria.
O parte a familiei sale a ajuns în lagărul din Auschwitz. Bunicii şi sora au fost trimişi direct în camera de gazare. Tatăl său a muncit în lagăr până s-a îmbolnăvit şi a ajuns tot la gazare. „Cei care ajungeau la infirmerie nu se mai întorceau niciodată”, a povestit Kormen.
A plătit scump pentru că s-a născut evreu
În Transnistria, Joger Kormen a avut de două ori tifos, boală din care puţini oameni scăpau, a răbdat de foame şi frig în iernile cumplite din Rusia, dar a supravieţuit. A iertat, nu caută vinovaţi, dar nu uită nimic. Nu are cum, pentru că a trăit acele vremuri cumplite, a plătit scump pentru că s-a născut evreu.
Kormen nu are resentimente faţă de poporul german şi chiar a spus că cei care au declanşat acel masacru au avut nişte „minţi diabolice, schizofrenice”. Reintegrarea în societate, după ce s-a întors din lagăr, nu a fost uşoară. Avea adânc înrădăcinat faptul că nu are voie să riposteze, orice i s-ar întâmpla, nici măcar când lua bătaie de la copiii cu care se juca. Cu trecerea anilor, lucrurile au intrat pe un făgaş firesc şi nu s-a mai confruntat cu atitudini antisemite.
„Indiferent de credinţă, obicei, avem acelaşi Dumnezeu”
Scriitoarea Angela Furtună, profesorul Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, şi jurnalista Dana Humoreanu au prezentat ieri o situaţie reală a comunităţii evreieşti din Suceava, înainte de 9 octombrie 1941, când a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. S-a ţinut un moment de reculegere în amintirea victimelor Holocaustului.
Dacă profesorul Golda a subliniat că marcarea Holocaustului nu este un prilej de culpabilizare a unui popor, „indiferent de credinţă, obicei, avem acelaşi Dumnezeu”, şi chiar a dat exemple de oameni care şi-au riscat viaţa pentru a apăra umanitatea, Dana Humoreanu a arătat care au fost efectele plecării evreilor asupra economiei oraşului Suceava.
Au fost amintite câteva nume de oameni de cultură evrei, care au contribuit şi contribuie la cultura României: academicianul Alexandru Graur, Paul Celan sau scriitorul Norman Manea, care spune mereu că „patria mea este limba română”.
( 8 oct 2008, 12:25:44
Cu adanca consideratie si cel mai mare respect pentru toto acei oameni care au suferit ingrozitor, ma inclin in fata Istoriei.