Sute de suceveni au scos din buzunare 50, 70 sau 100 de lei, pentru a fi prezenţi în sala de spectacol, pentru a admira şi aplauda în repetate rânduri performanţele şcolii ruse de balet.
Decoruri şi costume impresionante
Armoniile cromatice, decorul impresionat prin proporţii, dar şi prin somptuozitate şi colorit - toate într-o îmbinare perfectă cu ceea ce s-a petrecut pe scenă, au reuşit să impresioneze în mod excepţional publicul din Suceava.
De multe ori, pe parcursul celor două ore de spectacol, s-au auzit din sală ovaţii: „Bravo!”, „Bravo”, iar publicul i-a răsplătit cu generozitate pe artiştii ruşi.
Balerinii au interpretat fragmente din spectacole renumite de balet, cum ar fi „Lacul lebedelor”, „Spărgătorul de nuci”, „Carmen”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Corsarul”, „Spartacus”, „Gissele”, „Don Quijote”, „Şeherezada”, şi au făcut-o cu dăruire, rigurozitate, profesionalism, de fiecare dată.
Nouă poveşti de balet, pe aceeaşi scenă
Spectatorii au fost captivaţi de cele nouă reprezentaţii teatrale, căci despre aşa ceva a fost vorba pe scenă, sub formă de dans, în care muzica a avut un rol covârşitor, iar balerinii s-au dăruit întru totul scenei şi publicului.
La finalul spectacolului, toţii balerinii au revenit pe scenă şi au fost aplaudaţi de public la scenă deschisă, minute în şir. „A fost o seară magică”, ne-a spus un spectator, venit de la Câmpulung Moldovenesc pentru acest regal de balet. Un altul a fost ceva mai pesimist şi a declarat că „nu degrabă vom mai avea un astfel de spectacol la Suceava, ceva magnific, de mare ţinută artistică şi cu balerini de primă clasă”.
„Adevăratele droguri să fie înlocuite de artă”
Proiectul naţional „Artă contra drog”, iniţiat de CIADO (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului), Asociaţia Culturală de Teatru, Muzică şi Film „Dracula” şi ANCCSR (Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România) şi-a atins scopul.
Sucevenii, tineri sau vârstnici, s-au „hrănit” mai bine de două ore cu drogul numit „baletul rus”. Aşa cum spunea înainte de deschiderea spectacolului de la Suceava actorul Iosif Gheorghiu, de la Teatrul „Fantasio” din Constanţa, prin artă se poate combate acest flagel. „Arta este ca un drog pe care toată lumea ar trebui să-l ia”, spunea pictorul Henri de Toulouse Lautrec, citat de Iosif Gheorghiu, care a adăugat că „ar trebui să ne gândim la ce a spus Lautrec, iar adevăratele droguri să fie înlocuite de artă”.
Sucevenii au primit, la intrarea în sala de spectacol, un chestionar, în vederea realizării unui sondaj de opinie cu privire la poziţia pe care autorităţile publice o au faţă de o problemă atât de delicată cum este consumul de droguri. Banii din vânzarea biletelor vor fi folosiţi la organizarea altor evenimente culturale, în cadrul proiectului „Artă contra drog”.
( 6 oct 2008, 11:13:45
Totusi sucevenii trebuiau sa le ofere si flori .Poate alta data.