Juriul, format din Dumitru Cucu - preşedinte, Mihai Iacobescu, Ioan Holban, Dumitru Teodorescu, Nicolae Cârlan, Vasile Păvăleanu şi Alis Niculică, a acordat Premiul de Excelenţă Elenei Greculesi, remarcabil artist plastic, care, aşa cum a fost prezentată de preşedintele juriului, Dumitru Cucu, „a realizat de-a lungul anilor o vastă galerie de portrete din care se degajă un optimism robust, tonic, contaminant. Personalitate plastică distinctă, viguroasă, cu opere pline de prospeţime, delicateţe şi lirism, Elena Greculesi se remarcă şi de astă dată ca fiind de o generozitate neobişnuită, donând municipiului Suceava o serie de lucrări constituite într-un veritabil tezaur”, a mai spus Dumitru Cucu.
Artista, care a „îmbrăcat” cu operele sale şi pereţii Sălii de Artă care-i poartă numele, în biblioteca municipală, nu a reuşit să ajungă la premiere.
Premiat, la 80 de ani
Premiul Omnia a fost câştigat de Corneliu Dumbrăvanu, pentru contribuţia sa la promovarea valorilor spirituale perene ale locuitorilor acestui spaţiu, pentru consecvenţa cu care abordează teme de înaltă ţinută artistică şi, nu în ultimul rând, de rară şi eleganţă distincţie.
La 80 de ani pe care îi va împlini în curând şi cu opt volume publicate, Onu Cazan a primit din partea Fundaţiei Culturale a Bucovinei Premiul pentru întreaga activitate literară.
Un alt premiu important oferit în acest an de Fundaţia Culturală a Bucovinei a fost Premiul pentru Cultivarea Patrimoniului Românesc – Bucovina, acordat monahiei Gabriela Platon, de la Mănăstirea Voroneţ, care a realizat studiul introductiv, notele şi referinţele pentru Albumul „Voroneţ”, şi lui Mircea Nanu – Muntean.
Poezie, proză, istoria culturii
Premiul pentru Poezie a fost oferit poetului Liviu Popescu, pentru volumul „Înţelegerea tainelor” şi poetului Ion Cozmei, pentru volumul „Pacient la vama destinului”. La secţiunea proză, juriul Fundaţiei Culturale a Bucovinei i-a ales drept cei mai buni pe Călin Ciobotari - pentru volumul „Şşşt! Generalul visează....” şi pe Petru Boroianu – pentru romanul „Savinia”.
Nicolae Cojocaru a obţinut din partea juriului Premiul pentru Memorialistică - pentru volumul „Călător sub soarele Orientului. Pe urme de imperii şi civilizaţii”. La secţiunea Literatură pentru copii, premiul a mers către Gheorghe Solcan, cu volumul „Ion Creangă, joc şi spectacol” – teatru pentru şcolari, Suceava – 2007.
Premiul pentru debut în volum i-a fost acordat lui Cosmin Moroşan pentru cartea „AgeSexLocation.pls”. Lucrarea „Analize şi sinteze critice” Chişinău 2007, semnată de Nicolae Bileţchi, a primit Premiul pentru Istorie şi Critică Literară.
Premiul pentru Istoria Culturii a fost „împărţit” între Olimpia Mitric pentru volumul „Manuscrise româneşti din Moldova, vol. II, Lucia Olaru Nenati, pentru volumul „Arcade septentrionale” şi Eugen Dimitriu pentru volumul „Cazabanii din Fălticeni”.
Publicistică, artă plastică, creaţie muzicală
Marius Cucu a primit din partea juriului Premiul pentru Filosofie - volumul „Cioran şi exodul spre veşnicie”.
La secţiunea Publicistică literară, juriul a acordat două premii: Ion Beldeanu, pentru volumul „Bucovina care ne doare” şi Ion Paranici - „Lumea de prin preajmă”. Constantin Ungureanu – cu volumul „Învăţământul primar din Bucovina (1774 – 1918)” şi Vasile Diacon – „Reîntregirea. Basarabia, Bucovina şi Insula Şerpilor în dezbateri ale Parlamentului României”, au primit Premiul pentru Istorie.
Fundaţia Culturală a Bucovinei a acordat în acest an un premiu pentru publicistică - Oanei Şlemco – „Crai nou”, un Premiu pentru Artă Plastică - lui David Croitor (pentru creaţia etalată pe simeze în activitatea sa expoziţională), dar şi un Premiu pentru Creaţie Muzicală – Cvartetului de Coarde al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava: Constantin Smochină, Gelu Cuzic, Doina Chişcă şi Constantin Belciug.