Suceveanul se numără printre cei 74 de artişti internaţionali din 27 de ţări, de pe şase continente, care au câte o lucrare publicată în albumul internaţional „Freedom&art”, realizat de Carla Goldberg, artist şi curator din New York.
Lucrarea artistului sucevean se numeşte „Text şi Timp 60”, şi a fost de 12 ori în TOP 50 - cea mai bună poziţie locul 6, la cea mai importantă competiţie online de artă, Showdown, organizată de muzeul de artă contemporană Saatchi Gallery din Londra.
„Mirca Art Group”, o coaliţie internaţională de artişti profesionişti, au hotărât ca proiectul de colaborare emblematic, cartea intitulată „Libertate şi artă”, să fie lansat în aceeaşi zi în cele 74 de oraşe ale lumi, printre care şi Suceava.
Un tablou realizat de Constantin Severin, la New York
Albumul de artă cuprinde 74 de lucrări, fiecare fiind însoţită de o scurtă declaraţie a artistului despre sinergia dintre libertate şi artă în lumea noastră.
Proiectul se va finaliza cu o expoziţie colectivă cu participarea celor 74 de artişti prezenţi în album la Galeria de Artă „Mount Beacon” din New York. Vernisajul acestei expoziţii colective va avea loc pe 10 ianuarie 2009.
Toate lucrările vor fi vândute pentru a se obţine fonduri în sprijinul dizidentei Aung San Suu Kyi, o figură politică-cheie din Myanmar (fostă Birmania), arestată la domiciliu din cauza luptei sale pentru libertate politică. Constantin Severin va fi prezent în expoziţia de la New York cu lucrarea „Text şi Timp 52”, ulei pe pânză, 50x70 cm, evaluată la 2.000 de dolari.
Expoziţie personală la Oslo
Deşi şi-ar dori să fie prezent la vernisajul expoziţiei de la New York, Constantin Severin a spus că nu îndrăzneşte să ceară sprijinul autorităţilor (bani publici) pentru deplasare, mai ales că au fost inundaţii devastatoare în judeţ şi autorităţile vor repartiza fonduri spre aceşti oameni necăjiţi. Totuşi, artistul a spus că pregăteşte în primăvara viitoare, în aprilie, o expoziţie personală la Oslo - Norvegia, unde are nevoie de sprijinul Consiliului Judeţean Suceava pentru transportarea lucrărilor dus – întors.
Întâmplare norocoasă
Profesorul universitar Ionel Corjân – Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, a spus ieri, la lansarea albumului de artă internaţional „Libertate şi artă”, că artistul Constantin Severin se încadrează în tagma artiştilor plastici de şevalet.
„Severin a adus două concepte noi: conceptul expresionismului arhetipal şi conceptul de post literatură, poezie nouă. Este meritul său că a putut pătrunde în această elită, să îşi adjudece un loc de onoare în această carte de anvergură internaţională”, a mai spus profesorul Corjân.
Artistul Constantin Severin este de părere că a fost doar o întâmplare norocoasă că el reprezintă România în acest album de artă internaţional, album care se lansează în aceeaşi zi în 74 de oraşe din toată lumea. „Bucovina are foarte mulţi artişti plastici foarte buni, doar că unii dintre ei sunt mai puţini vizibili. Eu, însă, sunt mai prezent pe siturile de artă şi am putut fi votat şi cunoscut de mai multă lume”.
( 3 oct 2008, 11:44:40