Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 30 sep 2008 - Anul XIII, nr. 230 (3911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cultural

Festivalul „Comori de suflet românesc”, ediţia a VI-a, faza finală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
La Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava a avut loc duminică, 28 septembrie, faza finală a Festivalului – concurs judeţean de interpretare a folclorului muzical – coregrafic „Comori de suflet românesc”.

În finală au intrat câştigătorii celor şapte faze zonale ale concursului: Siret, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Vatra Dornei, Fălticeni, Gura Humorului.

Pentru o departajare riguroasă a tuturor categoriilor de interpreţi, concursul s-a desfăşurat pe şase genuri artistice: fanfare ţărăneşti, ansambluri de obiceiuri de peste an, grupuri vocal-instrumentale, grupuri vocale, formaţii de dansuri, orchestre şi ansambluri de cântece şi dansuri.

 

Taraful din Dolhasca, locul I

Juriul concursului, format din profesorul George Sîrbu – folclorist şi dirijor, Viorel Vatamaniuc – maestru coregraf, Costinel Leonte – maestru coregraf la Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, profesoara Oana–Maria Sîrbu – consultant artistic la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava şi Ion Băiţan – coregraf la Şcoala de Arte „Ion Irimescu” Suceava, a hotărât acordarea următoarelor premii: secţiunea fanfare ţărăneşti: Taraful Dolhasca - condus de Lăcătuş Constantin – locul I şi un premiu în valoare de 600 lei, Fanfara „Armonia” Siret - condusă de Leonte Valentin - locul II (500 de lei);

La secţiunea ansambluri de obiceiuri de peste an: Ansamblul „Bucovina” Calafindeşti – condus de Silvia Morari -  locul I  (1.200 de lei), Ansamblul „Flori de munte” Suceviţa – condus de instructorul Stelian Cazacu - locul II (1.000 de lei), Ansamblul „Simion Florea Marian” Ilişeşti – conducător Gabriela Teişanu - locul III (800 de lei).

 

Premiul I, în valoare de 600 de lei

La secţiunea orchestre, juriul a ales drept câştigătoare Orchestra „Mugurelul” Şcheia – conducător Ioan Boghean (premiu de 500 de lei). Clasamentul la secţiunea grupuri voca -instrumentale a fost următorul: Grupul „Druştele” Horodnic de Jos - instructor Ghiţă Sbiera - locul I (600 de lei), Grupul de fluieraşi Mălini – instructor directorul Căminului Cultural, Nicolae Apostu - locul II (500 de lei), Grupul ucrainean „Strunele Negostinei” Negostina – instructor Nicolae Maidaniuc - locul III  (400 de lei).

Cele mai bune formaţii de dansuri participante în finala festivalului „Comori de suflet românesc” au fost: Formaţia de dansuri bărbăteşti „Trilişeşti” Iaslovăţ – coregraf Ioan Solovăstru -  locul I (600 de lei) şi Formaţia de dansuri mixte „Brâuleţul” Siret – coordonator artistic Ianoş Zirca - locul II (500 de lei).

Două grupuri vocale au fost premiate la finala concursului din acest an:

Grupul vocal feminin „Altiţa” Bilca – conducător grup Felicia Cuciureanu, rapsod popular  care a obţinut o diplomă cu locul I şi 600 de lei şi Grupul vocal bărbătesc „Flori de măr” Râşca – instructori Mihaela şi Stelian Grădinariu – locul II (500 de lei).

 

Interesul tinerilor pentru folclor

La una dintre cele mai spectaculoase secţiuni, ansambluri de cântece şi dansuri, juriul a ales: Ansamblul folcloric „Floarea de mălin” Mălini – conducător ansamblu directorul Căminului Cultural, Nicu Apostu - locul I (1.600 de lei), Ansamblul „Poieniţa” Poiana Stampei – instructor directorul Căminului Cultural - Petru Chiforescu - locul II (1.400 de lei), Ansamblul „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc – conducător ansamblu Ilie Filimon - locul III (1.200 de lei) şi Ansamblul „Pădureţul” Cacica –  instructor Cornel Cozmici - locul III (1.200 de lei).  

Consiliul Judeţean Suceava - Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, organizatorul festivalului, a acordat premii în valoare de 13.700 de lei. Centrul de Conservare a asigurat şi diurna artiştilor pentru ziua de spectacol şi contravaloarea transportului formaţiilor prezente în concurs.

Directorul Centrului de Conservare şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Pavel Blaj, a declarat că festivalul - concurs urmăreşte conservarea şi promovarea valorilor culturii folclorice tradiţionale, specifice judeţului Suceava, dar îşi propune şi dezvoltarea interesului pentru folclorul autentic în rândul copiilor şi tinerilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul „Comori de suflet românesc”, ediţia a VI-a, faza finală.
 Vizualizări articol: 3928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 6 voturi
Festivalul „Comori de suflet românesc”, ediţia a VI-a, faza finală4.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ORCHESTRA trimis de
(30 sep 2008, 13:40:27
FELICITARI DOMNULUI PROFESOR SI COPIILOR!!!

MULTUMIM CA NE INCANTATI SUFLETELE CU FRUMOASELE MELODII
1.1  RE: ORCHESTRA trimis de
(30 sep 2008, 13:56:58
Impresionant de frumos. I-am ascultat cu placere. Nu sunt pentru prima data pe scena din Suceava. Nu e usor sa canti in acelasi timp la instrument si voce, ceea ce a realizat acest grup VOCAL INSTRUMENTAL. Felicitari copiilor si Instructorului! SUCCES MAI DEPARTE!!! (nu conteaza in ce limba cantati, important e ca sunteti bine pregatiti si cantati foare frumos)
1.2  RE: ORCHESTRA trimis de
(30 sep 2008, 19:42:47
DACA NU ERATI UCRAINENI CU SIGURANTA LUATI LOCUL I. FELICITARI! DECI SUNTETI CEI MAI BUNI DINTRE TOTI CONCURENTII. E DREPT, NU ATI URLAT, NU ATI SARIT, AVETI CULTURA MUZICALA, S-A VAZUT, S-A AUZIT.CINE STIE CUNOASTE. s(unteti artisti, aveti instructor profesionist)
2.   ORCHESTRA trimis de
(30 sep 2008, 13:48:25
Felicitari domnule profesor!!! Am cantat si eu in orchestra de mandoline, DE MULT. DE MULT.Sunt carunt la tample, dar sigur nu am imbatranit,caci dumneavoastra ati ramas TANAR. Sunteti un exemplu. LA MULTI ANI SI MULTE GENERATII INAINTE!
3.   ORCHESTRA trimis de
(30 sep 2008, 13:49:04
Felicitari domnule profesor!!! Am cantat si eu in orchestra de mandoline, DE MULT. DE MULT.Sunt carunt la tample, dar sigur nu am imbatranit,caci dumneavoastra ati ramas TANAR. Sunteti un exemplu. LA MULTI ANI SI MULTE GENERATII INAINTE!
4.   Mda trimis de
(30 sep 2008, 14:21:34
Tartoru juriului a fost bulibasa Sarbu. Foarte corect a jurizat, sa moara ma-sa! o bulibasit formatii de copii si de adulti la un loc, fara discernamant. Si a premiat in dulcele stil tiganesc tarafuri f originale gen: trompeta+vioara+acordeon. Naspa, maestre!
4.1  RE: Mda trimis de
(30 sep 2008, 14:28:30
TREBUIE SA STI SA APRECIEZI SI SA SELECTEZI DAR NU ORICINE ARE DISCERNAMANT
5.   Malini trimis de
(30 sep 2008, 19:27:03
bravo malinari. Se cunoaste ca profesorul Ilisescu este din Malini.
5.1  RE: Malini trimis de
(30 sep 2008, 19:51:20
Bravo Negostinenilor! Se cunoaste ca profesorul e profesionist si conduce orchesra de mandoline de o viata. Nu e usor sa-i inveti sa cante la instrument (pe note NU dupa ureche-ca lautarii ) si vocal in acelasi timp. Daca e nevoie canta si in picioare. Se poate verifica.Felicitari domnului profesor (fost profesor mie) si instrumentistilor!!!
6.   ORCHESTRA trimis de
(30 sep 2008, 19:35:51
FELICITARI11 ACESTI COPIII SUNT NOROCOSI CA CINEVA SE OCUPA DE EI, DEZINTERESAT, LE SCOATE IN EVIDENTA CALITATILE, DANDU-LE POSIBILITATEA SA SE AFIRME, SA FIE PREMIATI, SA FIE CUNOSCUTI CA ARTISTI.

BRAVO COPII, FELICITARI DOMNULE PROFESOR!!! SUCCES!!!
7.   Sa traiesti trimis de
(30 sep 2008, 19:35:56
Organizatorii ne-au tinut cu ochii in soare o zi intreaga. Poate unii oameni aveau si probleme urgente. LA ANUL NU MAI VENIM.12
7.1  RE: Sa traiesti trimis de
(30 sep 2008, 19:45:05
Bine ca nu ningea. Doar nu era canicula.Ce vroiai sa-ti faca?Stai acasa. Nu ai luat premiu si te-ai ofensat?
8.   Bravo! trimis de
(30 sep 2008, 20:45:42
bravo negostinenilor!
8.1  RE: Bravo! trimis de
(30 sep 2008, 22:51:00
SPUN LA FEL

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei