Localitatea Măriţei a fost duminică gazda celei de-a XV-a ediţie a Festivalului Minorităţilor „Convieţuiri”.
Manifestările au început cu parada portului popular, după care 11 formaţii reprezentând etniile germană, ucraineană, ruso-lipoveană, polonă, romă au prezentat un program artistic de câteva ore.
Festivalul „Convieţuiri” are rolul de a promova tradiţiile minorităţilor naţionale, relaţiile interetnice şi diversitatea culturală prin educaţie artistică, stimularea dezvoltării relaţiilor instituţionale cu instituţiile publice de învăţământ şi de cultură, cunoaşterea valorilor culturale ale diversităţii etnice, păstrarea identităţii, colaborarea între etnii, promovarea specificului minorităţilor naţionale, conservarea valorilor culturale din Bucovina.
În aplauzele spectatorilor au prezentat cântece şi dansuri vechi, moştenite de generaţii, formaţiile „Ghioceii”, din Lipoveni, „Polonenca”, din Paltinu, „Strunele Negostinei”, din Negostina, „Malo Pojana”, din Poiana Micului, „Soacrele” şi „Jugendlust”, din Suceava, “Veşnianca” din Călineşti – Enache, ansamblul grecesc “Niki”, din Piatra Neamţ, “Barvinoc”, din Măriţei, „Veselka” din Văşcăuţi.
După şapte ani, festivalul a revenit la Măriţei
La iniţiativa consilierului Colotelo Oresia Iaroslava, de la Ministerul Culturii şi Cultelor, şi a inimosului director al Căminului Cultural, Kolea Kureliuk, în urmă cu 15 ani, la Măriţei avea loc prima ediţie a acestui festival, care s-a dorit a fi o modalitate în care dansul şi cântecul să lege prietenii între mai multe etnii.
Începând cu ediţia a VIII-a a „Convieţuirilor” manifestarea a căpătat un caracter itinerant, desfăşurându-se mai ales în localităţi cu populaţie majoritar ucraineană, în care nu existau alte manifestări care să reunească formaţii artistice şi ansambluri din judeţ.
„Consider că a găzdui un festival în satele cu etnici majoritari este foarte bine venit, oamenii se apropie, totdeauna cântecul a apropiat şi a unit oamenii. Cunosc cultura celorlalte minorităţi, tradiţiile, obiceiurile şi sperăm ca în ediţiile următoare să dezvoltăm acest festival, să venim cu ceva nou, să fie şi un târg al meşterilor populari, să fie prezentată şi artă culinară specifică fiecărei etnii, să fie organizat şi un simpozion pe teme diverse cum ar fi istoria etniilor, oamenii de cultură a fiecărei etnii. Sunt lucruri care ne apropie şi ne fac să ne cunoaştem mai bine” – ne-a spus preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România – Ţinutul Bucovina, Ioan Bodnar.
De la prima ediţie, Festivalul Minorităţilor „Convieţuiri” este prezentat de profesorul de limba română şi limba ucraineană de la Şcoala din Negostina, Eusebie Fraseniuc. Conform acestuia, de la an de an calitatea spectacolelor prezentate a crescut, fiecare formaţie a încercat să-şi îmbunătăţească interpretarea, să-şi îmbogăţească repertoriul şi a venit cu ceva nou la fiecare spectacol. „După ce festivalul a căpătat caracter itinerant, a crescut în varietate, fiecare localitate şi-a adus specificul ei şi oamenii din alte localităţi au putut să vadă prin ce se deosebesc şi prin ce se unesc etniile care convieţuiesc în Bucovina din cele mai vechi timpuri” –ne-a spus Eusebie Fraseniuc.
Festivalul Minorităţilor „Convieţuiri”, şi la Cernăuţi
Ioan Bodnar, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România – Ţinutul Bucovina, a propus ca acest festival să se extindă şi la Cernăuţi, pentru că şi acolo trăiesc diferite comunităţi. Conform lui Ioan Bodnar, într-un an festivalul se va desfăşura în România, iar anul următor la Cernăuţi.
„Practic acest festival reprezintă convieţuirea în Bucovina. Cultura şi aceste activităţi apropie oamenii şi graniţa dispare între oameni. Rămâne armonie, prietenie, respect, o legătură indestructibilă, puternică, ceea ce de fapt se întâmplă în Bucovina multi - etnică. Sunt oameni foarte apropiaţi unii de alţii, cu respect şi în primul rând noi suntem un exemplu cum trebuie să trăim în Europa unită”, a declarat Ioan Bodnar.