La eveniment au participat 215 membri şi invitaţi ai CECCAR, în cadrul manifestărilor fiind prezentate teme profesionale, precum „Educaţia, calitatea şi etica, trei deziterate ale unui contabil” şi „Contabilul, axul central al societăţii comerciale”. De asemenea, au fost înmânate diplome de merit pentru performanţe profesionale şi s-a depus jurământul de către absolvenţii examenului de aptitudini pentru profesia de expert contabil şi contabil autorizat.
La acestea s-a adăugat mesajul conducerii centrale a CECCAR, care a evidenţiat importanţa profesiei contabile şi care a prezentat participanţilor principalele deziderate ale Declaraţiei adoptate la Congresul al 17-lea al profesiei contabile din România, care a avut loc la începutul acestei luni. Printre acestea se numără solicitarea adoptării unor norme legislative adecvate, care să interzică prestarea serviciilor contabile pe piaţa liberă de către persoane neautorizate; promovarea dreptului de exercitare a profesiei de expert contabil şi de contabil autorizat, pe baza abilitării legale şi prin crearea unor posibilităţi reale care să asigure o liberă şi normală dezvoltare în sfera specifică de activitate, în conformitate cu standardele internaţionale.
În declaraţia respectivă se mai susţine şi promovarea unei profesii puternice şi unitare, îmbunătăţirea mijloacelor de comunicare, orientarea învăţământului economic mediu şi universitar pe coordonate moderne, în vederea pregătirii şi perfecţionării specialiştilor contabili, cu deosebire a experţilor contabili, a căror profesie trebuie să devină recunoscută social.
CECCAR Suceava are aproape 1.100 de membri
Preşedintele CECCAR Suceava, Luminiţa Andronic, a arătat că filiala pe care o conduce numără 1.059 de membri, dintre care 478 de experţi contabili, 304 contabili autorizaţi, 63 de societăţi de expertiză, 11 societăţi de contabilitate, 59 de stagiari şi 144 de experţi evaluatori.
„Profesia contabilă este privită ca cea care gestionează, calculează şi păstrează echilibrul între <cât trebuie să luăm> şi <de unde luăm>. Cu alte cuvinte, este o profesiune ce presupune mult tact şi echilibru. Iar într-o lume în care aproape totul se vinde şi se cumpără, în care resursele scad, iar nevoile cresc, nu putem trăi fără contabilitate”, a declarat Luminiţa Andronic.