Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 20 sep 2008 - Anul XIII, nr. 222 (3903)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

ZOOM IN EUROPA

Efectul Mitzi şi animalul cetăţean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Efectul Mitzi

Mitzi este o fostă pisică maidaneză englezoaică. De culoare gris-beige cu pete negre, având o personalitate foarte sociabilă şi o fire jucăuşă, ea a fost îndrăgită de persoana care a doptat-o, o doamnă din zona de asistenţă medicală, tot englezoaică şi ea. Cum doamna respectivă lucra într-o reţea medico-socială pentru  persoanele vârstnice, adesea o lua pe Mitzi  cu ea la lucru. Toate colegele o îndrăgiseră pe Mitzi. Toţi colegii o iubeau pe Mitzi. De la brancardieri şi până la profesori universitari. Nu mai vorbim de pacienţi. În primul rând  aceştia beneficiau de Efectul Mitzi: pisica sărea după ghemotoacele şi biluţele făcute din reţetele şi prospectele medicale; pisica făcea tumbe printre picioarele pacienţilor părăsiţi de familii sau pur şi simplu întristaţi de problemele sociale şi medicale ale vărstei a treia; pisica era în stare să dea numere gratuite de umor pentru orice persoană dispusă să îi dea atenţie, or câţi bolnavi şi bătrâni nu au suficient timp de a privi în gol, nefericiţi şi însinguraţi? iar astfel, golul lor  de altădată era luat de prietenoasa Mitzi.

Câştigul obţinut în aceste clinici prin aplicarea Efectului Mitzi este imens: pacienţii se vindecă mai repede, îşi înfruntă mai uşor problemele de viaţă, sunt mai optimişti şi mai sociabili. Pe de altă parte, medicii şi corpul de asistenţi, psihologii şi lucrătorii din asistenţa-socială implicaţi în proiecte, dau randament mai bun şi sunt mai legaţi de pacienţii lor. Calitatea vieţii şi muncii tuturor a sporit incontestabil prin Efectul Mitzi.

Mitzi munceşte pe rupte, aşadar, pentru binele speciei umane, cu care cooperează excelent. Îşi câştigă, astfel, existenţa cinstit. Ba,  are chiar şi o cotă profesională. Clinicile se bat pentru Mitzi, facând coadă la serviciile ei. Mitzi are contracte pe câte un semestru sau două la diverse clinici din ţară, fiind permanent invitată să lucreze cu câte una din ele, pe bază de programări şi liste de aşteptare. Canalul Animal Planet relatează frecvent despre reuşitele sale profesionale.

Abia din vara viitoare, Mitzi va fi disponibilă pentru a lucra la o clinică pentru vârstnici de lângă Londra, iar la ora actuală Mitzi desfăşoară un program pentru bolnavii de cancer din  Scoţia. Efectul Mitzi s-a extins între timp. Peste tot în Occident, în spitale, clinici, cu precădere în medii unde copiii, vârstinicii şi bolnavii au nevoie de îmbunătăţiri reale ale mediului lor şi ale comunicării, acţiunilor umane le sunt adăugate şi programe de lucru cu animalele-cetăţeni. Probabil că nimeni nu este mai plin de iubire faţă de semenii umani decât un animal-cetăţean. Iubirea şi devotamentul lor faţă de oameni întrece iubirea oamenilor faţă de oameni.

 

De la animalul vagabond, la cetăţean

În România, animalele şi oamenii vagabonzi încă sunt marginalizaţi printr-o crasă indiferenţă şi discriminare. Astfel fiind trataţi, astfel refuzându-li-se orice şansă, ei au devenit o serioasă problemă a societăţii: ei continuă să sufere, să prolifereze şi să aducă pe lume alţi urmaşi lipsiţi de şansă, ducând tot o viaţă lipsită de demnitate, ba, în plus, fiind implicaţi într-o existenţă atroce derivată din lupta pentru supravieţuire.

Primăriile sunt deja depăşite de rezolvarea problemei animalelor comunitare, ca şi ONG-urile. Asta nu înseamnă că trebuie să capitulăm. În mod realist, însă, la ora actuală este necesară şi adăugarea unei iniţiative cetăţeneşti, care să regleze controlul şi implicarea umană în problema animalelor abandonate. Am adoptat, acum zece ani, un astfel de animal părăsit, iar cu timpul acesta şi-a dovedit calitatea unui membru de familie de neînlocuit: prin ataşament, prin comportamentul frumos, prin aportul său la binele casei.

 

O urgenţă: iniţiativa cetăţenească pentru salvarea animalelor - cetăţean

Recensământul - Fiecare asociaţie de locatari îşi poate identifica, prin intermediul iubitorilor de animale (şi sunt cu nemiluita, căci suntem o ţară creştină, totuşi!), un fel de evidenţă a animalelor ce s-au aciuat în jurul blocurilor şi cartierelor.

Mica investiţie controlată - Şi apoi, prin colectă publică şi parteneriate cu medicii veterinari, animalele pot fi sterilizate şi tratate în mod civilizat, pentru ca înmulţirea lor să nu mai scape de sub control, iar astfel se împiedică proliferarea unor tragedii infinit dureroase la care suntem zilnic martori (animalele mor în chinuri, de boli grave, fără asistenţă, sau prin agresivitate intraspecifică, prin accidente sau de mâna omului, umilite sau inducând la rândul lor durere datorită violenţei maladive or de apărare; subsolurile blocurilor se umplu de cadavrele puilor născuţi în anonimat şi apoi abandonaţi de înseşi animalele flămânde, se creează astfel focare de boli  în blocuri).

Adoptia şi ocrotirea - Tot oamenii pot identifica persoane interesate de adoptarea şi  îngrijirea animalelor, sau instituţii ce le pot integra în forme de activitate absolut normale şi corecte pentru o lume sănătoasă.

A avea grijă de spaţiul nostru vital de cetăţeni ai unui oraş înseamnă a ne asuma responsabilitatea pentru toate problemele care ne implică şi pe noi şi care aşteaptă soluţii şi din partea noastră. Nu vor veni mereu organizaţiile guvernamentale sau din alte ţări ca să ne spele copiii din orfelinate, să ne adopte animalele aruncate printre blocuri sau să ne integreze cerşetorii ori minorităţile atât de discriminate. Pur şi simplu, aşa cum au putut şi englezii, şi americanii, şi francezii sau alte naţii, va trebui să începem şi noi să ne rezolvăm problemele, pe măsură ce reuşim să depăşim mentalităţile de copii orfani sau de oameni lipsiţi de voinţă şi soluţii cu care ne-a lăsat comunismul. Prin sacrificii, prin organizare, prin asumarea răspunderilor ce revin omului acestui mileniu, vom ajunge şi noi la strategii de microgrup care îşi menţine, prin iniţiative cetăţeneşti locale, sănătatea şi liniştea. Iar animalul-cetăţean, animalul care a fost abandonat printre oameni şi este obligat să trăiască după legile oraşului, este una dintre problemele celor care trăiesc la bloc.. Încercaţi.

(În fotografie, Pisica Tzunami: am adoptat-o acum zece ani şi a devenit un membru de familie fidel. Este astfel ferită de atacuri, de foame, de naşteri multiple şi împovărătoare, de accidente rutiere, de viaţă degradantă. Oferă în schimb căldură, are grijă de casă, este vânătorul care ne scapă de insecte şi animale mici şi nedorite, este asistentul pentru gimnastică medicală şi oferă spectacole gratuite de divertisment şi entertainment).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Efectul Mitzi şi animalul cetăţean.
 Vizualizări articol: 1338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Efectul Mitzi şi animalul cetăţean4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei