luni, 8 sep 2008 - Anul XIII, nr. 211 (3892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Monografia comunei Coşna”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
O nouă lucrare menită să completeze salba monografiilor comunelor din judeţul Suceava a fost lansată zilele trecute.

Este vorba de „Monografia comunei Coşna”, lucrare care-i are ca autori pe  Paraschiva şi Ioan Abutnăriţei, nume cunoscute deja în rândul documentariştilor,  autorilor şi celor interesaţi de scrieri monografice care vizează perimetrul bucovinean, întrucât, cu doi ani în urmă, au scos de sub tipar „Monografia comunei Poiana Stampei”.

 

„Un dar pentru locuitorii comunei”

Apărută la editura AXA din Botoşani, cartea soţilor Abutnăriţei (Paraschiva, învăţătoare şi preşedinta Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina” - Filiala „Arboroasa” din Vatra Dornei, iar Ioan, fost ofiţer, acum pensionar) este,  aşa cum scrie în textul introductiv intitulat „Cu gândul la viitor” primarul comunei Coşna, Iliuţă Ivan, „un dar pentru locuitorii comunei”.

Un dar făcut cu prilejul organizării unei manifestări mult aşteptate de locuitorii zonei, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Fructelor de Pădure, festival organizat,  în zilele de 6 - 7 septembrie a.c., de Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural al comunei Coşna.

 

„Satul este locul rădăcinilor noastre”

Subliniind într-un „Argument” (care începe cu cuvintele lui Lucian Blaga: „Eu  cred că veşnicia s-a născut la sat”) faptul că „satul, ca o entitate de sine stătătoare... este locul rădăcinilor noastre”, autorii accentuează că faţă de trecut („această marcă a identităţii care nu devine prezent decât în măsura trăirilor noastre”) avem datoria de a nu-l lăsa să cadă pradă uitării.

Unui astfel de gest i se circumscrie şi această monografie pe care s-au străduit s-o scrie „dintr-o datorie faţă de înaintaşi... şi din dorinţa ca cei prezenţi, gospodari vrednici şi iubitori de neam, păstrători de tradiţii moştenite din străbuni, să cunoască...să preţuiască şi să transmită tot ce a creat această comunitate mai valoros”.

„Considerăm - apreciază autorii - această lucrare ca un al doilea pas în cunoaşterea trecutului şi prezentului comunei Coşna”, un prim pas fiind cel făcut „cu rigurozitate şi conştiinciozitate”, într-o monografie rămasă doar în formă dactilografiată, de ing. Ioan M. Lăzurcă şi arh. Cornel S. Todaşcă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Monografia comunei Coşna”.
 Vizualizări articol: 1377 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Monografia comunei Coşna”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei