Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a câştigat un proiect în domeniul burselor doctorale, în valoare de zece milioane de lei. Directorul Şcolii Doctorale din cadrul universităţii sucevene, profesorul universitar doctor inginer Dorel Cernomazu, a declarat că „proiectul vizează formarea iniţială a unui număr de 30 de doctoranzi, iar bursele obţinute prin derularea proiectului includ cheltuielile pentru documentare, pentru elaborarea şi experimentarea prototipurilor, precum şi cheltuielile de documentare într-un centru universitar din străinătate pe durata a opt luni de zile”. Potrivit lui Dorel Cernomazu, „problema cea mai importantă este găsirea celor 30 de doctoranzi, deoarece pregătirea lor se realizează într-o manieră serioasă şi se doreşte ca ei să continue munca de cercetare şi după finalizarea tezei”.
Opt domenii de doctorat la Universitatea Suceava
Şcoala Doctorală din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava numără, în prezent, un număr de 18 coordonatori ştiinţifici de doctorat în opt mari domenii, iar numărul doctoranzilor care se află în diferite stadii ale pregătirii tezei de doctorat a ajuns la 243. Pentru anul universitar 2008-2009, la Universitatea Suceava sunt prevăzute 30 de locuri la studii universitare de doctorat cu frecvenţă, fără taxă şi fără bursă, în timp ce la studiile de doctorat la fără frecvenţă, cu taxă sunt prevăzute aproximativ 70 de locuri.
Directorul Şcolii Doctorale a mai spus că „în domeniul calculatoarelor şi tehnologiei informaţiei conducător ştiinţific este prof. univ. dr. ing. Gheorghe Pentiuc, în domeniul ingineriei electronice şi telecomunicaţiilor conducător ştiinţific este actualul rector al Universităţii sucevene, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, în domeniul ingineriei materialelor este prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, în cel al ingineriei mecanice conducător ştiinţific este „părintele Şcolii Doctorale”, prof. univ. dr. ing. Emanuel Diaconescu.
60% dintre candidaţii la doctorat finalizează studiile
Dorel Cernomazu este conducător ştiinţific în domeniul ingineriei electrice, în timp ce în domeniul istorie sunt mai mulţi conducători ştiinţifici, respectiv prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, Dumitru Şandru, Gheorghe Onişoru, Dumitru Vitcu.
În domeniul filologiei sunt conducători ştiinţifici prof. univ. dr. Ion Horia Bârleanu, Albumiţa Muguraş Constantinescu, Mircea Diaconu, Vasile Dospinescu, Rodica Nagy şi Ioan Oprea, iar acestora li s-au alăturat prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu şi Elena Brânduşa Steiciuc.
În domeniul silviculturii, conducători de doctorat sunt prof. univ. dr. ing. Radu Cenuşă şi Ioan Milescu şi prof. univ. dr. doc. Vasile Giurgiu.
Profesorul universitar Dorel Cernomazu a spus că „una dintre problemele celor care se înscriu la doctorat este lipsa spiritului de finalitate”. Acesta a declarat că „60% dintre cei care încep Şcoala Doctorală o şi termină”.