Intenţia Primăriei Municipiului Suceava de a schimba locul statuii voievodului Petru I Muşat pentru a amplasa în acel loc „Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei” a înfierbântat, mai mult decât canicula de vară târzie, spiritele în urbe.
De la o propunere neinspirată, la variante cu sorţi de izbândă
Propunerile pentru reamplasarea statuii (iniţial s-a vorbit de Colegiul Tehnic “Petru Muşat”, ulterior, şi argumentat, s-au conturat ca posibile locaţii parcul din imediata apropiere a Curţii Domneşti şi platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei) au generat opinii diverse, majoritar defavorabile acestei mutări.
Dacă în textul pe care l-am publicat zilele trecute calificam ca „neinspirată” propunerea mutării statuii lui Petru I Muşat la colegiul tehnic sucevean, întrucât, în afara numelui, nu exista nici un argument fundamentat istoric, ba mai mult, s-ar fi procedat la exilarea statuii voievodului care a mutat reşedinţa domnilor Ţării Moldovei de la Siret la Suceava, a ctitorit Curtea Domnească în perimetrul central de locuire al urbei şi a ridicat fortul muşatin care s-a consolidat ca Cetate de Scaun la marginea de răsărit a Sucevei, celelalte variante păreau a avea sorţi de izbândă.
O poziţie fermă, cetăţenească şi mediatizarea unui monument de for public
Iată însă că joi un grup de personalităţi cu statut important în urbe au întocmit şi au semnat o scrisoare deschisă pe care au adresat-o primarului Ion Lungu, scrisoare prin care s-au declarat împotriva mutării statuii.
Faţă de poziţia lor fermă, cetăţenească, argumentată, „adrisantul” va trebui să formuleze un răspuns.
M-a mirat însă faptul că mulţi dintre cei care şi-au exprimat opiniile pe forumul Monitorului de Suceava nu aveau cunoştinţă de lucrarea lui Mircea Dăneasă sau nu ştiau cum arată aceasta, deşi a fost suficient mediatizată.
Numai în cotidianul nostru au apărut, din vara anului 2006 - când a avut loc concursul de proiecte pentru realizarea monumentului - peste 20 de articole, cel mai consistent fiind interviul publicat în data 2 octombrie 2006 cu artistul plastic sucevean.
Familiarizarea sucevenilor cu imaginea unui nou monument
Tocmai pentru a-i familiariza pe suceveni cu imaginea „Monumentului eroilor şi martirilor Bucovinei”, din toamna anului trecut, de când şi-a început emisia postul de televiziune PLUS TV, în cele două emisiuni culturale pe care le realizez („Rezervaţia de cultură” şi „Info Plus Cultural”) decorul pentru emisiunile transmise din studio a avut şi are în continuare, ca principal element vizual, reprezentarea acestui monument la scară redusă.
Ba, mai mult, s-au realizat până acum cinci emisiuni cu Mircea Dăneasă, din care trei în atelierul său de pe strada Cernăuţi, unde lucrează la acest monument.
Petru I Muşat arată cu degetul locul care i-a fost destinat
Petru I Muşat, turnat în bronz de sculptorul Paul Vasilescu, arată cu degetul locul care i-a fost destinat.
Că va fi sau nu mutată această statuie pentru ca în locul ei să se ridice „Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei”, sau că se va găsi o soluţie pentru amplasarea lucrării lui Mircea Dăneasă fără să fie deranjate monumentele de for public existente, sucevenii trebuie să ştie că vor avea, în perimetrul central al urbei, un nou monument.
Că acesta s-a numit în proiect „Bucovina înaripată”, că se numeşte acum „Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei” sau că se va numi simplu „Monumentul eroilor” (ca să nu-i deranjeze pe cei care nu au statut de bucovineni) el este în curs de realizare, este o comandă a municipalităţii menită să servească o necesitate, şi va fi dezvelit (dacă lucrurile decurg potrivit planificării) pe data de 25 octombrie a.c..
( 6 sep 2008, 12:19:00