Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, istorici şi oameni de cultură se împotrivesc iniţiativei Primăriei Suceava de a muta din centrul municipiului statuia lui Petru I Muşat în apropierea colegiului cu acelaşi nume.
Prefectul judeţului, Alexandru Băişanu, a prezentat, în cursul zilei de joi, o scrisoare deschisă, adresată primarului Sucevei, Ion Lungu, în care se aduc argumente pentru păstrarea statuii lui Petru Muşat pe actualul amplasament. Scrisoarea este semnată, printre alţii, de preşedintele Societăţii de Istorie din Suceava, Mihai Iacobescu, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, Ştefan Purici, directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, şi directorul „Arhivele Naţionale” Suceava, Ioan Scripcariuc. Printre cei care se declară solidari cu această acţiune este şi Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, care însă până în momentul de faţă nu a semnat scrisoarea adresată lui Ion Lungu, pe motiv că nu a putut fi găsit.
„Este o sfidare a istoriei neamului”
Semnatarii se declară de acord cu iniţiativa de a amplasa în Suceava o statuie pentru „cinstirea eroilor Bucovinei”, intitulată „Bucovina Înaripată”, însă se împotrivesc categoric iniţiativei de a muta statuia lui Petru Muşat.
„Motivul este unul fundamental, care nu are nevoie de nici un comentariu, fiindcă sub acest domnitor sunt atestate documentar, pentru prima dată, Cetatea de Scaun a Moldovei – 10 februarie 1388 şi oraşul Suceava, la 18 august 1388. Petru I Muşat este cel care a înfiinţat Mitropolia Moldovei ca instituţie eclesiastică”, se arată în scrisoare.
Semnatarii susţin că a muta statuia lui Petru Muşat din actuala locaţie ar însemna „a sfida istoria neamului şi a impieta mentalul public al locuitorilor Suceava”. Mai mult, istoricii consideră că iniţiativa de a muta statuia este cu atât mai regretabilă, cu cât a fost făcută publică în momentul în care se împlinesc 620 de ani de când Petru I Muşat a „consacrat existenţa oraşului”.
Semnatarii scrisorii îi propun primarului Ion Lungu să organizeze o întâlnire în cadrul căreia să se clarifice problemele legate de o eventuală mutare a statuii lui Petru Muşat. În acelaşi timp, ei propun ca statuia „Bucovina Înaripată” să fie amplasată în altă locaţie, cum ar fi în imediata apropiere a Catedralei ortodoxe din Suceava.
( 6 sep 2008, 12:30:13