La Galeria „Bucovina” din incinta Palatului Administrativ din municipiul Suceava s-a deschis ieri expoziţia de pictură cu genericul “Bucovina - trecut, prezent şi viitor”.
O acţiune de promovare a imaginii Bucovinei
Organizată sub egida Instituţiei Prefectului de către Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, cu sprijinul Consulatului General al Ucrainei la Suceava, expoziţia, dedicată celei de-a XVII-a aniversări a Zilei Independenţei Ucrainei, prezintă publicului un număr de 50 de lucrări realizate în această vară în tabăra de creaţie plastică de la Bivolărie, tabără la care-au participat un număr de 24 de creatori din 11 ţări europene, artişti plastici consacraţi şi un grup de studenţi de la Academia de Arte din Riga (Letonia).
Tabăra internaţională de creaţie plastică “Bucovina - trecut, prezent şi viitor”, organizată în intervalul 1 - 20 iulie a.c. din iniţiativa prof. Ioan Bodnar, cu sprijinul financiar al Uniunii Ucrainenilor din România, tabără care a ajuns în acest an la cea de-a III-a ediţie, se înscrie, aşa cum a spus iniţiatorul ei, „în rândul acţiunilor de promovare a imaginii Bucovinei”, făcându-şi deja cunoscut genericul în mai multe ţări ale lumii.
Lucrările vor fi expuse şi la Cernăuţi
Subprefectul Dumitru Paşniciuc a ţinut să sublinieze de la bun început faptul că Instituţia Prefectului este onorată să găzduiască această expoziţie în Galeria „Bucovina”, galerie în care au fost expuse şi lucrările ediţiilor precedente ale acestei tabere.
Expoziţie pe care a apreciat-o şi viceconsulul Mykhailo Lienkov, de la Consulatul General al Ucrainei la Suceava, pe de o parte, pentru că este rezultatul unei acţiuni care contribuie la consolidarea relaţiilor dintre ţările participante, iar pe de alta, pentru că organizatorii au închinat-o Zilei Independenţei Ucrainei.
Convins că expoziţia va avea ecou în Ucraina, reprezentantul instituţiei consulare din ţara vecină a spus că lucrările vor ajunge, cu siguranţă, şi la Cernăuţi, unde vor fi expuse la Administraţia Regională sau la Consulatul General al României.
„Ambasadori ai Bucovinei”
Ca unul dintre cei implicaţi în buna desfăşurare a tuturor celor trei ediţii ale taberei internaţionale de creaţie plastică “Bucovina - trecut, prezent şi viitor”, prof. Roman Istrati a zăbovit asupra „tehnicilor diverse de lucru” şi a „paletei coloristice bogate”, o adevărată „viitură cromatică”.
Acesta a subliniat faptul că cei 24 de pictori participanţi, adevăraţi ambasadori artistici ai ţărilor lor, au devenit totodată şi „ambasadori ai Bucovinei”, pentru că, reîntorşi acasă cu peisajul bucovinean pe retină, vor continua (fascinaţi - după cum au spus cu toţii la despărţire - de peisajul bucovinean) să picteze locurile pe care le-au vizitat şi oamenii care i-au întâmpinat cu prietenie.