Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 aug 2008 - Anul XIII, nr. 196 (3877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Istorie şi memorie

Consemnări despre o lume uitată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Expoziţia “Suceava - 620 de ani de la atestare (18 august 1388-18 august 2008)” care s-a deschis zilele trecute la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina, expoziţie care prezintă, într-o desfăşurare vizuală secvenţială, pe epoci şi perioade de evoluţie, istoria urbei, are câteva exponate surpriză.

Fragmentul de frescă de la Biserica Sf. Gheorghe (Mirăuţi), o premieră  expoziţională, le-a prilejuit vizitatorilor contactul cu unul dintre cele mai vechi fragmente de acest fel, care, aşa cum a subliniat arheologul dr. Paraschiva Victoria Batariuc, reprezintă o „străbunică” a frescelor de la Voroneţ, Moldoviţa sau Probota.

Pe segmentul de istorie modernă, istoricul dr. Mihai Aurelian Căruntu a semnalat expunerea într-o vitrină a unui mic album fotografic, în care apar doi urmaşi ai unei familii nobiliare uitate.

 

Un personaj insolit în cadrul nobilimii din Bucovina

Micul album fotografic, deschis, alătură două fotografii de secol XIX cu chipurile - identificabile prin înscrisurile făcute cu creionul pe file îngălbenite de vreme: Emanuel şi Catinca „graf Logothetti”.

Chiar dacă este greu de precizat poziţia lor în arborele genealogic al familiei Logothetti, cei doi purtători ai titlului de conte (graf) sunt urmaşii unui personaj insolit în cadrul nobilimii din Bucovina.

La câţiva ani după anexarea la Imperiul Habsburgic a zonei de Nord-Vest a Moldovei, teritoriu înscris cu numele Bucovina în rândul provinciilor monarhiei austriece, cu prilejul depunerii jurământului de credinţă faţă de stăpânire, din toamna anului 1777, între cei 26 de boieri jurători, care aveau domiciliul în noua provincie, se afla şi Iacob Logothetti.

 

Ginerele starostelui de Cernăuţi

Iacob (Giacomo) Logothetti (a cărui familie, potrivit propriilor sale declaraţii, era originară din Constantinopol, dar care, pentru servicii aduse Veneţiei, a dobândit titlul de conte) a prezentat autorităţilor habsburgice o diplomă de înnobilare conferită de Statul Veneţian (la data de 25 august 1703) unuia dintre înaintaşii săi.

El susţinea că a fost ofiţer, cu gradul de căpitan, în armata veneţiană până la data de 20 iulie 1763, când a demisionat şi, după ce a trecut prin Polonia, s-a stabilit vremelnic la St. Petersburg, de unde a venit apoi în Moldova.

Povestea s-a dovedit, mai târziu, a nu fi pe deplin adevărată, iar actele prezentate de el dubioase.

Oricum, Iacob sau Giacomo conte de Logothetti a devenit ginerele starostelui de Cernăuţi, Leon Imbault, căsătorindu-se (la data de 6 august 1775) cu fiica acestuia, Ecaterina.

 

Urmaşii lui Iacob Logothetti

Din această căsătorie au rezultat şase copii: Leon, Iosif, Alois, Francisc, Maria şi Suzana, iar, ca urmare a moştenirii dobândite de la socrul său, contele Logothetti s-a declarat în faţa Comisiei imperiale de delimitare a proprietăţilor din Suceava ca stăpân al satului Serăuţi (în cimitirul din Serăuţii de Sus se află şi mormântul său, cu data de deces 10 octombrie 1802).

Urmaşii lui Iacob Logothetti au purtat titlul de conte fără a avea recunoaşterea autorităţilor habsburgice, lucru obţinut abia de unul dintre nepoţi, Hugo Logothetti, în urma strădaniilor căruia familiei i s-a recunoscut starea de baron austriac, primind, la data de 8 iulie 1848, încuviinţarea imperială de a purta titlul de conte străin (veneţian).
Au rămas două fotografii expuse într-o vitrină de muzeu. Fotografii care, iată, au provocat aceste consemnări despre o lume uitată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consemnări despre o lume uitată.
 Vizualizări articol: 791 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Consemnări despre o lume uitată5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei