Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 aug 2008 - Anul XIII, nr. 195 (3876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Festivalul Poeziei Europene „Naţiunea Poeţilor”, la final

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În sala cu vitralii din incinta Palatul Administrativ, imobil secular care găzduieşte, deopotrivă, Prefectura şi Consiliul Judeţean Suceava, s-a desfăşurat luni, în prezenţa reprezentanţilor organizatorilor ediţiei pilot a Festivalului Poeziei Europene „Naţiunea Poeţilor”, momentul conferirii trofeului acestei manifestări.

 

Trofeul festivalului

Realizat din metal de către artistul plastic sucevean Cezar Popescu, trofeul  festivalului (reprezentând stilizat un porumbel avântat în zbor, sugerând - cu aripile deschise - o liră) a fost oferit fiecărui poet participant, precum şi unor colaboratori altruişti implicaţi în acest proiect insolit.

Trofeul a fost înmânat de către scriitorul Ion Drăguşanul, iniţiatorul şi principalul organizator al manifestării, cel care a îndrăznit să viseze la primul şi singurul festival liric al multiculturalităţii europene (antrenând în conturarea acestei acţiuni de anvergură şi alţi visători).

Gest care s-a petrecut însă, din păcate, într-o sală fără public, deşi manifestarea a fost anunţată din timp.

Se pare că ideea preconcepută că noi, românii, cu precădere bucovinenii, suntem bucuroşi de oaspeţi şi primitori nu are acoperire reală.

Din cei peste o sută de mii de locuitori ai Sucevei nu s-au găsit o sută să umple sala, lipsă fiind, desigur, şi...poeţii autohtoni.

 

Urme în Bucovina

Desfăşurat în intervalul 12 - 20 august a.c. Festivalul Poeziei Europene „Naţiunea Poeţilor” a lăsat în Bucovina câteva „urme” semnificative.

Festivalul a reunit la Suceava 17 oaspeţi străini, din nouă ţări, care au părăsit ieri municipiul reşedinţă de judeţ pentru a încheia festivalul astăzi, tot într-un cadru bucovinean, în pridvorul casei din Fundu Moldovei din Muzeul Satului din Bucureşti.

Cărţilor editate cu acest prilej (antologia „Naţiunea Poeţilor, în care poeziile selectate sunt publicate atât în limba autorului, cât şi în traducere în limba română, „Antologia poeziei bucovinene” şi monografia „Societatea Scriitorilor Bucovineni”, semnată de Ion Drăguşanul), numărului special al „Revistei Bucovinei” (revistă care are un motto profetic de Constantin Loghin - „Numai atunci când cu toţii ne vom simţi trup din trupul Bucovinei, durere din durerea ei, suflet din sufletul ei, suferinţă din suferinţa ei, numai atunci ne vom arăta vrednici de Bucovina”) şi expoziţiei cu portretele poeţilor participanţi realizate de graficienii Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA şi Cătălin Alexandru Chifan li s-au adăugat câteva semne de înveşnicire.

 

Piatra de temelie a Festivalului „Naţiunea Poeţilor”

Au fost amplasate în două imobile publice, respectiv Palatul Administrativ şi Muzeul de Istorie din Suceava (fără să fie dezvelite în ceremonii cu tam-tam), plăcile basorelief cu efigiile lui Franz cavaler Des Loges, primarul Sucevei între anii 1891- 1913, edilul în timpul căruia oraşul a căpătat demnitatea unei adevărate capitale de district din Ducatul Bucovinei, şi Karl A. Romstorfer, arhitectul „conservator şi director cezaro-crăiesc”, cel care a întreprins primele săpături la Cetatea de Scaun dezgropând monumentul din ţărână.

Şi s-a mai amplasat cu acest prilej, în incinta Muzeului Satului Bucovinean,  Piatra de temelie a Festivalului „Naţiunea Poeţilor”, piatră pe care a rămas însemnat în opt limbi genericul acestui festival, generic pe care-l vor duce cu ei în ţările lor, odată cu trofeul primit, toţi poeţii participanţi.

 

„Poeţi europeni despre Bucovina”

Şi încă sunt lucruri care mai urmează să se întâmple, pentru că, aşa cum s-a convenit la final, toţi oaspeţii vor scrie câte un text pe care-l vor publica în gazetele şi revistele din străinătate, texte care vor fi trimise şi la Suceava, unde, traduse în limba română, vor fi tipărite într-un volum cu titlul „Poeţi europeni despre Bucovina”.

Sperăm să nu scrie şi despre cum au fost „onoraţi” cu prezenţa de către autorităţi şi de public, precum şi de către scriitorii locali, căutători de glorie pe meleaguri străine.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Poeziei Europene „Naţiunea Poeţilor”, la final.
 Vizualizări articol: 1060 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Festivalul Poeziei Europene „Naţiunea Poeţilor”, la final4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Articol slab trimis de
(20 aug 2008, 19:39:12
Ziaristul, preocupat sa descrie "imobilul secular" si trofeul festivalului nu da nici un nume al poetilor participanti.

Ce mi s-a parut curios la Festivalul asta localnic e ca nici un poet roman serios n-a fost acolo. Nici sucevean macar. Si atunci cum s-a stabilit dialogul?

2.   Toata lumea la trofee trimis de
(20 aug 2008, 19:41:46
Mi se pare absolut neserios sa dai acelasi trofeu tutoror: inflatie, neica!

Daciada Dragusanului e hazoasa la culme. Oare de ce o suta de mii de suceveni or fi uitat sa vina?
3.   Articol gras trimis de
(21 aug 2008, 08:24:26
Articolul gras e cel al lui Doina Cernica din CRAI NOU in care ION BELEDEANU spune acelasi lucru din 90 incoace: cum sarbatoresc ei, poetii romani seriosi, aniversarea Societatii Scriitorilor Bucovineni. Beau banii Consiliului Judetean si-si dau premii intre ei. Dragusanul a premiat, simbolic si modest, poetii straini care vor vorbi despre Bucovina in tarile lor. Si a mai scris si istoria SSB.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei