Incinta Salinei Cacica a găzduit, în intervalul 13 - 16 august a.c., un dublu eveniment inedit.
Tiraj limitat de numai 30 de exemplare
Soţii Vasile şi Loredana Chindriş din Ilişeşti au pus la cale, cu sprijinul directorului salinei, ing. Corneliu Zup, o acţiune care s-a bucurat atât de aprecierea locuitorilor din comuna Cacica, cu precădere a personalului din salină, cât şi a numeroşilor oaspeţi, din ţară şi din străinătate, care au participat cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domului la tradiţionalul pelerinaj la Biserica romano-catolică din localitate, căreia Papa Ioan Paul al II-lea i-a conferit, la data de 14 martie 2000, titlul de Basilica Minor.
Din spiţa fraţilor Ţâpurlea, oamenii cu stare cu originea-n Bălăceana, care au descoperit la începutul secolului trecut izvorul de saramură de la intrarea în Cacica, Vasile Chindriş, pictor şi colecţionar de documente şi obiecte care se circumscriu istoriei Bucovinei, iniţiatorul şi proprietarul Muzeului Chindriş din Ilişeşti, a realizat (deocamdată într-o formă listată la imprimantă, într-un tiraj limitat de numai 30 de exemplare) monografia „Istoria Salinei Cacica”, lucrare care cuprinde şi o secţiune ilustrată, în care sunt reproduse o serie de picturi tematice care vizează salina şi localitatea Cacica.
„O surpriză în istoria artei şi mineritului”
Cu prilejul prezentării acestei lucrări (din al cărui tiraj redus mai bine de jumătate a fost donat bibliotecilor publice, în primul rând Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava, care a inclus lucrarea în Fondul Documentar Bucovina) soţii Chindriş, cărora li s-au alăturat şi trei dintre copiii lor (Adina - studentă la Facultatea de Istorie, Milena - elevă în anul III de liceu, şi Andrei - elev în anul II la Şcoala de Arte „Ion Irimescu”) au organizat în salină o expoziţie de pictură.
Lucrările, cu titluri semnificative, oferă un discurs vizual al istoriei zonei: „Fraţii Ţâpurlea descoperă izvorul de saramură”, „Fântâna de saramură”, „Cacica interbelică”, „Izvor la Runc”, „Cacica de altădată”, „Salina Cacica” „Interiorul minei”, „Munca în mină” etc.
„O surpriză în istoria artei şi mineritului”, aşa cum scrie Vasile Chindriş în prefaţa lucrării sale.