Câteva mii de suceveni au participat, sâmbătă seara, la cel mai spectaculos eveniment cuprins în manifestările celei de-a treia ediţii a Festivalului Medieval „Ştefan cel Mare”.
Este vorba despre „Turnirul medieval - Cavalerul Alb”, spectacol organizat de Compania de cascadori Oval Production Group.
Cu mic, cu mare, sucevenii au venit cu aproape o oră înainte de începerea spectacolului pentru a ocupa un loc cât mai bun pe marginea şanţului de apărare a Cetăţii de Scaun, „scena” unde cavalerii s-au înfruntat pentru inima unei prinţese. La lăsarea serii, pe un fundal de muzică medievală, în scenă au intrat regele, prinţesa şi întreg alaiul unei curţi regale.
Povestitorul le explică spectatorilor că regele decide să-şi mărite fiica, dând sfoară în cele patru colţuri ale lumii că mâna prinţesei va fi oferită cavalerului care va câştiga turnirul organizat în regatul său.
Rând pe rând sunt prezentaţi cei mai curajoşi cavaleri din regatele lumii. Luptele între pretendenţii la inima prinţesei încep cu confruntări în săbii, fiecare dintre cavaleri încercând să demonstreze că este cel mai puternic. Aşa cum era de aşteptat, cea mai mare parte a publicului îl ovaţionează şi îl susţine pe cavalerul alb, prezentat ca un erou „cu inima curată”, şi reacţionează negativ la atacurile „mişeleşti” ale cavalerului negru, cel care vrea să pună mâna pe regatul condus de rege.
Turnirul este câştigat, în cele din urmă, de cavalerul alb, care s-a dovedit a fi cel mai bun atât în luptele cu spada, cât şi la mânuirea lăncii. În bătălia finală, cavalerul alb a reuşit să-l învingă pe cavalerul negru, care a fost alungat pentru totdeauna din regatul prinţesei.
Aşa cum era de aşteptat, cele mai apreciate momente ale spectacolului au fost luptele cu lăncile, cascadorii reuşind să readucă în Cetatea de Scaun vremurile de altădată, când cavalerii îşi demonstrau curajul şi măiestria în turniruri.
Spectacolul cavalerilor a fost apreciat de toţi cei prezenţi, chiar dacă, la un moment dat, confruntarea eroilor a fost întreruptă din motive tehnice, o pană de curent lăsând fără lumină „scena” în care se desfăşura turnirul.
Publicul a apreciat spectacolul cascadorilor
„Am fost plecaţi în străinătate la muncă. Acum venim pentru prima dată la acest festival şi este deosebit de frumos. Avem o satisfacţie mare, ca suceveni, că există un astfel de festival”, a precizat Gheorghe Cazacu din Suceava.
Acesta a urmărit spectacolul alături de nepotul său de şapte ani, Edi Cazacu. „Eu am ţinut cu cavalerul alb pentru că are inima curată şi este cel mai bun”, a spus micuţul. Şi ceilalţi eroi au avut însă susţinători.
În vârstă de 10 ani, Teofana Pogorevici ne-a mărturisit că ea a ţinut cu cavalerul negru, în timp ce prietena ei, Ema l-a preferat pe cavalerul galben, pentru că „avea cel mai frumos cal, dar şi pentru că îmi place foarte mult culoarea galbenă”.