În ziua de sărbătoare de Sânta Mărie Mare, participanţii la Festivalul de Artă Medievală “Ştefan cel Mare” (Ediţia ORANGE), manifestare organizată de Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Suceava şi Complexul Muzeal Bucovina, au ieşit pe străzile Sucevei într-o impresionantă paradă.
Cavaleri călare şi pedeştri, cu prapuri şi steaguri blazonate
Pregătită din timp de organizatori, care au convenit asupra traseului şi au luat, cu sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei, măsuri speciale pentru desfăşurarea procesiunii în condiţii de restricţii de trafic, coloana participanţilor la paradă, care s-a format în spatele magazinului de mobilă, în parcarea din apropierea Bisericii Sf. Vineri, s-a urnit la ora 10:15, cu un sfert de oră întârziere faţă de ora programată. Deschizătorii coloanei au fost cei opt cavaleri călare (membrii trupei de cascadori ai Companiei Oval Production Group SRL) urmaţi îndeaproape de cavaleri pedeştri, cu prapuri şi steaguri blazonate, îmbrăcaţi cu cămăşi de zale şi platoşe din piele sau echipaţi cu armuri grele, purtători de scuturi şi înarmaţi cu săbii şi buzdugane.
Mercenari înzăuaţi, scutieri, menestreli, saltimbanci şi jongleri
Coloana, în avangarda căreia se afla o maşină a Poliţiei Rutiere, s-a înscris pe una din benzile de circulaţie ale Bulevardului George Enescu, însoţită de poliţişti şi jandarmi şi având, în spatele şirului de participanţi, două echipaje auto ale Jandarmeriei şi Poliţiei.
Într-o deplasare destul de rapidă (în 30 de minute participanţii la paradă se aflau deja în dreptul Policlinicii municipale) şirul de cavaleri călare şi pedeştri, urmaţi de domniţe în rochii lungi de brocart şi de catifea, de mercenari înzăuaţi (europeni, dar şi asiatici, cu căciuli îmblănite şi încinşi cu curele ţintuite de care atârnau săbii grele), scutieri, menestreli, saltimbanci şi jongleri, a înaintat pe traseul stabilit până în dreptul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” de unde a cotit pe Strada Mitropoliei îndreptându-se către Cetatea de Scaun a Sucevei.
Spectatori de toate vârstele şi fotografi de ocazie
Pe întreg parcursul drumului, poliţiştii au vegheat şi au dirijat circulaţia la intersecţii, conducătorii auto supunându-se restricţiilor fără să manifeste nervozitate. Mulţi dintre ei, posesori de aparate de fotografiat (ca şi mulţi locatari de la blocurile de pe traseu, sau salariaţi ai unor instituţii - inclusiv cei ai Primăriei Suceava) s-au străduit să surprindă cât mai multe imagini instantanee.
Oameni de generaţii diferite, bunici şi părinţi cu copii, s-au oprit la marginea trotuarului pentru a privi procesiunea, salutându-i şi felicitându-i pe participanţii la paradă.
„Un om fără trecut nu are rădăcini”
Am rugat câţiva cetăţeni să ne împărtăşească opiniile lor cu privire la această paradă:
„Este într-adevăr ceva deosebit”, a spus Elena Penciuc, care privea procesiunea de la marginea trotuarului. „Ne simţim extraordinar şi ne amintim de vremuri istorice. Un om fără trecut nu are rădăcini. Este interesant să vedem cum au trăit oamenii, cum s-au îmbrăcat, cum au arătat în vremurile de altădată”.
Entuziasmată era şi Viorica Ignat : „E amuzant şi interesant totodată. Sper ca cei care văd acest lucru să-şi facă o imagine mai concretă asupra modului cum erau îmbrăcaţi şi înarmaţi oamenii în perioada evului mediu”.
Ioan Creţu privea cu atenţie parada, dar când l-am abordat a mărturisit că nu ştie despre ce este vorba. Nu era sucevean şi nu ştia de existenţa festivalului medieval. „Am fost luat prin surprindere”, a spus el. „Este extraordinar şi impresionant. Mă bucur să văd aşa ceva la Suceava”.
Cavaleri înzăuaţi pe caniculă
În faţa Primăriei Suceava circulaţia a fost oprită pentru a permite coloanei, care cotea de pe Strada Universităţii, să se înscrie pe principala cale rutieră a urbei.
La volanul maşinii, Petru Ursu aştepta să-şi continue drumul. Nu era iritat, dimpotrivă privea cu interes, captivat de costumaţia medievală a participanţilor
„Văd pentru prima oară aşa ceva, nu mă supără faptul că am fost oprit în trafic”.
Am abordat şi un participant la paradă, unul dintre cei îmbrăcaţi cu armură.
S-a recomandat „Gerhard Von Kronstadt, din grupul braşovenilor” şi, deşi întreg echipamentul (armura şi armele) cântărea peste 30 de kg, ne-a spus că se simte „foarte confortabil”.
Peste puţin timp coloana ajungea la cetate. Caii şi oamenii tânjeau să se adăpostească la umbră.
(16 aug 2008, 12:29:37