Comuna Ciocăneşti îmbracă straie de sărbătoare de vineri, 15 august, zi în care, de la primele ore ale dimineţii, sătenii vor fi chemaţi cu doba la hram şi la Festivalul Păstrăvului.
Evenimentul este deja unul de tradiţie în comuna Ciocăneşti, Festivalul Păstrăvului ajungând anul acesta la cea de-a şasea ediţie.
Prima zi a festivalului va debuta cu invitarea sătenilor la hram şi va continua cu o liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” şi cu primirea invitaţilor, concurenţilor şi turiştilor care vor veni la sărbătoare.
Cornelia şi Lupu Rednic, invitaţi de onoare
Tot pe 15 august vor avea loc parade ale portului popular, spectacole folclorice şi un concurs cu tema „cel mai mare borş de păstrăv şi cea mai mare mămăligă”.
Prima zi a festivalului se va încheia cu o horă a satului în jurul focului.
Sâmbătă, 16 august 2008, stă sub semnul păstrăvului, iar ziua va debuta cu un concurs de pescuit, apoi cu sfinţirea şi inaugurarea minei turistice Oiţa – Ciocăneşti.
Sâmbătă va mai avea loc un concurs gastronomic, precum şi un concurs de cernut aur.
A doua zi a festivalului va fi una plină de spectacole folclorice, susţinute de Călin Brăteanu, Ansamblul „Brăduleţul” din Botoş şi Ansamblul „Bujorul de Munte” din Ciocăneşti.
Totodată, sâmbătă vor mai avea loc acrobaţii aviatice şi paraşutism, precum şi spectacole de muzică şi dans tradiţional irlandez cu formaţia „Shannon” din Bucureşti şi spectacol folk cu Florin Seserman.
Ziua se va încheia cu Balul festivalului şi cu un foc de artificii.
17 august este ultima zi a Festivalului Păstrăvului, o zi care va fi marcată de tradiţie şi folclor. Invitaţii de onoare ai zilei sunt soţii Cornelia şi Lupu Rednic.
Premii pentru gospodari
În ultima zi a festivalului vor fi premiaţi cei mai vârstnici gospodari, cea mai frumoasă casă tradiţională restaurată, cea mai frumoasă gospodărie veche renovată, cea mai frumoasă grădină cu flori, cel mai frumos port popular autentic şi cea mai frumoasă pensiune agroturistică.
Duminică, cea mai tânără artistă a comunei, Ana Maria Chiloti, va susţine un spectacol. Evenimentul va continua cu o serbare câmpenească şi cu un spectacol folcloric susţinut de interpreţi, ansambluri şi formaţii cunoscute din ţară.
Participanţii la festival vor avea posibilitatea să asiste şi la un spectacol autentic de umor românesc, susţinut de trupa „Spitalul 9”.
Festivalul va fi prezentat de profesorul dr. Octavian Butuza.
A şasea ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului este organizată de Comuna muzeu Ciocăneşti-Bucovina, Consiliul Judeţean Suceava şi ANTREC Bucovina.
(12 aug 2008, 13:04:08